Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ivana Petrović

04. 04. 2017.  |   16:44

VI JEDNI, VI DRUGI, VI JEDINI

Odmah, na početku, da kažem ono što me od juče tišti. Vi jedni, prestanite da delite packe, udobno zavaljeni u fotelje, deci na ulicama Srbije, da su zakasnili, da je trebalo još pre mesec dana da se oglase, da ne znaju šta žele izlaskom na ulicu. Prestanite da defetizmom „od toga nema ništa“, „kasno Marko na Kosovo stiže“ razvodnjavate lepu energiju koja je čučala u budžaku svih naših strahova godinama unazad.

Zašto to govorite njima koji su se drznuli da pregaze strah, što ne razmišljate da je to bio posao svih nas, olinjalih šezdesetosmaša, devedesetaša, devetomartovaca i petoktobaraca? Da zinemo i kažemo da je Srbija pod Vučićem pretvorena u zemlju bez elementarnih pravila pristojnosti, bez zakona, i bez demokratije. U zemlju bede, u kojoj četvrtina stanovništva  preživljava na margini. U zemlju apatičnih, bezvoljnih ljudi, koji razmišljaju stomakom, bez ideala, bez identiteta. U zemlju u kojoj malo ko može kad zatvori oči da nacrta preciznu državnu granicu.

slika1

Nije bilo kasno da to uradimo ni dan uoči tišine kada nas je zapljusnula u lice bačena vizuelizacija onoga što nas čeka sa svih kioska u Srbiji.  Nije bilo kasno ni da to uradimo kada je nesrećni radnik Goše vezao omču u fabričkom krugu. Da kriknemo sa trgova: Dosta bre, više! Ovo nije kampanja, ovo je uvreda zdrave pameti! I da glasamo na tim istim trgovima? Da zalajemo mi, da ne bi zalajalo hiljadu mladih grla AV, AV, AV...

Nismo, i sada treba da zaćutimo i da ne kvarimo deci , o koju sam se i sama ogrešila, taj neponovljivi trenutak kada sami, buše balon prividne slobode koja im se servira – i udišu punim plućima. Jer, teško im je, mnogo teže nego nama onomad. Mi pamtimo i neke bolje dane, ostatke finoće, džentlmenstva i romantike.  Pa smo od sve te finoće omanuli i ostavili im  nelustrirane Dačiće i Vučiće i Šešelje da se protiv njih danas oni bore. Ta deca, koju sada posprdno nazivamo hipsterima i milenijalcima, ne pamte ništa normalno. Jer, plod su svih naših frustracija, razočarenja i izgubljene nade. Utoliko je lepše što na Gospođa Nadu i Malog Aleka nisu naseli – i imaju potrebu da to kažu. Makar nespretno, makar osiromašenim rečnikom otuđenja, društvenih mreža i  SMS-ova, u koje smo ih gurnuli, da nas ne zapitkuju, jer ne znamo šta bismo im odgovorili.

VI DRUGI | Vi drugi, da se niste usudili da blatite te mlade ljude, da ih nazivate pijanom ruljom i soroševcima, braneći neodbranjivo, a u stvari samo i jedino sopstvene sitne i krupne interese. Uljuljkani u sasvim pogrešnu pretpostavku, da ćete se i vi provući narednih deset godina, menjajući se kao kameleoni i računajući na kratko pamćenje naroda – grešite!

Ova mladost na ulicama je očito bolja od nas nekadašnjih, koji smo oprostili i progutali i pendreke i suzavce i uništenu mladost  vama i ovim istim  vašim nesretnicima koji  ste ih izveli na ulice - bahatošću, licemerjem, lažima iz dana u dan, iz godine u godinu. Da vam nije palo na pamet da decu optužujete za tobožnje nepoštovanje žrtava NATO-a, jer je, juče u gužvi, pao pano sa imenima žrtava ispred Skupštine. 

Izgled tog panoa, uzgred oštećivanog više puta do sada, je najbolji pokazatelj odnosa ove  ali i prethodnih vlasti prema žrtvama.  Spomenik, sa uklesanim imenima žrtava, umesto platnenog panoa, bi manje koštao od Blerovih savetodavnih usluga, Šrederove sramne uživo podrške dobrom i poslušnom Vučiću, ironijom ili bezobrazlukom baš 24.marta, donacije Klintonovoj fondaciji. Da je koga bilo briga, a nije.  

Ako  ovi klinci nemaju svest o užasu ratova devedesetih jer su se rađali u ta zlehuda vremena ili posle njih, i za to smo odgovorni i krivi svi a opet, ponajviše oni koji su nas tih groznih godina ludačkom politikom u ratove i uvodili. Treba li da ih imenujem? Ne treba. Znamo ko su i znate i vi, drugi, što u njihovo ime danas trujete tabloidno  svetinu. Iskusno i vešto, jer imate tridesetogodišnje iskustvo u tome.

slika2

VI JEDINI | Pa, tako, dragi mladi ljudi na ulicama gradova širom Srbije, napisah juče, ponoviću i danas. Imate pravo na istinu, imate pravo i na zabludu. Imate pravo da vičete i marširate i u Nišu, i u Beogradu, i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Leskovcu..Imate pravo da im kažete da u njihove laži ne verujete, imate pravo i da zahtevate da ova zemlja postane mesto u kome ćete želeti da ostanete da živite a ne kao telad da se postrojavate za ulazak u autobuse od mitinga do mitinga, od izbora, do izbora. Imate pravo da iz nje i odete, ako poželite.  Vi jedini. Ta prava vam, niko na kugli zemaljskoj, ne može uzeti.

Samo vas molim, i molim vam se, da ne postanete ni ovi Jedni, ni ovi Drugi, a naročito da ne postanete ni  Ja, gorka i cmizdrava, sentimentalna do suza,  jer od juče, kada sam se sa devetogodišnjakom zatekla u bučnoj niškoj koloni, osećam ukus sopstvene mladosti i stid što smo vam ostavili ružne rudimente prošlosti, i kosture iz ormara.  

Sve ovo je mnogo više od procenata na izborima. Ovo je pitanje koje razdvaja čoveka od vaši. Neslobodu od slobode. Za nju se možete izboriti. Vi jedini.

Komentari (5)

ostavi komentar
sre

05.04.

2017.

Nikolici [neregistrovani] u 22:52

Re: autoru teksta

Ništa od ovog što si napisao ne stoji. Da, budući kandidat za patrijarha je dobio većinu na ovim izborima, ali uz državnu kampanju, pritiske i zvonjavu na vratima da se proveri ko je na liniji. Velika većina mladih koji su izašli na ulice su glasali. Priča o manipulaciji potiče iz kuhinje Informera i ostalih medija vernih vođi. Prema tome, providno je svo ovo tvoje obrazlaganje. Što bi rekao jedan naš poznati mislilac, ko zna zna - ko ne zna 6.

Odgovori
sre

05.04.

2017.

Nikolici [neregistrovani] u 22:34

Sjajno

Svaka ti je na mestu. Zaigra mi knedla u grlu sto puta dok sam čitao ovaj članak.

Odgovori
sre

05.04.

2017.

milanche [neregistrovani] u 16:16

autoru teksta

Postovani autore ovog teksta,
pre svega moram reci da se slazem sa svim gore navedenim stvarima koje se ticu stanja u kome se nase drustvo nalazi,medjutim nacin na koji je napisan ovaj clanak predstavlja sve ono zbog cega su i ovi mladi ljudi,izasli na ulice !!!NE NISAM glasao za vucica NE NISAM bot sns,ali reci istinu koja je ocigledna nije stvar politike nego duznosti svakog od nas.
1. istina je da je vucic dobio 2.000.000 glasova (kakva takva ipak je vecina i to ubedljiva)ako je Srbija za demokratiju mora se priznati vecina jer su demokratski izbori stvar kvantiteta a ne kvaliteta biraca.O tome da je zemlja puna nepismenih farmera i parova koji nam kroje sudbinu ne govorimo,vec govorimo o vecini biraca.
Da li vazi demokratija uvek ili samo po potrebi?Ipak je rec samo o procentima, cista matematika

2.Treba jasno i glasno reci mladi su trebali da glasaju a ne da sada setaju i da ih sada neko koristi i da se tera inat kada je sve vec gotovo. Tacno je da su zakasnili i zato treba otvoreno reci a ne uvek traziti krivca negde drugde.Treba reci mladim ljudima otvoreno i u lice imate vucica za predsednika zato sto niste izasli na izbore i sta sad hocete?opet vam je neko drugi kriv?e pa nije vi ste sami krivi!!

3.i tacno je da svako ima pravo da iskaze svoje misljenje i pravo na protest i setnju,ali nemojte da valjate jednu istu pricu o "energiji mladih" kada opet neko manipulise te mlade za neko sitno politikanstvo.Ovo je upravo bespotrebno trosenje energije i cista manipulacija
"Olinjali petooktobarci" su imali mnogo jasniji pa i ako hoces i casniji cilj ...
"Sedeti udobno zavaljen u fotelji i deliti packe..." je isto sto i sedeti udobno zavaljen u fotelji i deliti tekstove koji protivurece onome sta je pisac hteo da kaze .Veci defetizam ne treba obrazovanom mladom coveku koji ce veceras u setnju...

Odgovori
sre

05.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:48

bravo!

Bravo!

Odgovori
sre

05.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 01:18

bravo

hvala na podrsci

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage