Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dragan Kocić

27. 09. 2017.  |   14:10

Skandalozno trošenje para građana Niša za navodni javni interes - ekonomsko ubijanje nerežimskih medija

City radio je zgrožen skandaloznim rezultatima "medijskog konkursa za javni interes" u Nišu, jer su gotovo sva sredstva u ukupnom iznosu od oko 20 miliona dinara bezočno i bahato dodeljena medijima u rukama, ili bliskim vladajućoj stranci, kao i njihovim sitnim poslušnicima.

Iako je City radio na konkursu imao 3 ozbiljna projekta, i pored toga sto je u očima lokalne zajednice prepoznat kao društveno odgovoran medij koji je realizovao stotine značajnih projekata u javnom interesu, u ovoj raspodeli nije vrednovan ni jednim jedinim dinarom. Zanimljivo je da ni Južne vesti, koje slove za najuticajniji nezavisni medij u gradu, takođe za realizaciju svog projekta nisu dobile ništa.

Sa druge strane, podržani su projekti nekih predlagača koji sa javnim interesom imaju taman toliko koliko programi Parovi, Zadruga i Farma zajedno, kao što je IN radio, u porodičnom vlasništvu Maje Rakovic, koja rukovodi Naxi mrežom i predsednica je RAB udruženja, a čiji zamenik, a ujedno i sam član Naxi mreže, je sedeo u komisiji i direktno odlučivao o projektima.

radio

Zanimljivo je da pismo preporuke Fondacije osoba sa invaliditetom PONS, u kome jasno preporučuju da je projekat City radija u njihovom direktnom javnom interesu, komisiji ne znači mnogo, jer oni očigledno bolje znaju od samih osoba sa invaliditetom šta je u njihovom javnom interesu.

Evo reakcije Ivana Novkovića na njegovom Fejsbuk profilu: I danas o tretmanu medija. Ovog puta o gradskoj vlasti. Ljut sam zbog tretmana tema koje se tiču osoba sa invaliditetom na medijskim konkursima. I dobro i loše, i ravnopravnost i diskriminacija, grade se počev od jezika. Mnogo me je veselila ideja City radija da rade na korektnom govoru prema osobama sa invaliditetom. To bi bio prvi put da se ta tema u Nišu obrađuje. Međutim, obrazloženje komisije me je udarilo jače nego kamen u glavu. Ne mogu da prihvatim obrazloženje da nedostaje šira društvena akcija. Ovo je za mene odraz elementarnog nepoznavanja teme. Radio je tu i da edukuje, ne samo za 'armoniku, drugari. Jel treba Ivana Ija Petrovic i ja da se popnemo na konja i megafonom da vičemo, čujte i počujte nije invalid nego osoba sa invaliditetom? Politički korektan govor i građanstvo nisu Šojićeva kravata i košulja pa da budu usklađeni ili neusklađeni. Ko se drznuo da meni koji sam 18 godina u poslu i 39 godina sa invaliditetom, objašnjava značaj i usklađenost? Ko se drznuo da moje obrazloženje značaja teme baci pod noge? Ovo je više nego skandal! Ovo je amaterizam za vaše pare, građanke i građani Niša!

fm

City radio ima saznanja da pojedinim učesnicima konkursa, prvobitno nisu opredeljena sredstva, da bi se nakon urgencija, u Rešenju isti pojavili sa podržanim projektom po jedinom kriterijumu, a to je lojalnost SNS-u.

Iako mediji u rukama porodice Radomirović formalno nisu mogli da učestvuju na konkursu zbog “de minimisa”, to ih nije sprečilo da preko privatnih produkcija apliciraju i dobiju milionska sredstva koja im očigledno, nekim čudnim nebeskim zakonima pripadaju.

Zbog svega ovoga, City radio će protiv svih članova komisije, protiv Gradonačelnika Niša, načelnika gradske uprave i načelnika sekretarijata za kulturu i informisanje, podneti krivične prijave za zloupotrebu položaja, trgovinu uticajem, sumnju u koruptivno delovanje, konflikt interesa i pokušaj ekonomskog ubijanja medija koji nisu u direktnoj službi vladajuće stranke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage