Home  |  COVID-19  |  Građani sumnjičavi prema vakcini, neki više veruju ruskoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

05. 01. 2021. Niš

Autor: M.J. Izvor: City radio

Građani sumnjičavi prema vakcini, neki više veruju ruskoj

Vakcinisanje protiv virusa korona je počelo. Prve vakcine primiće zdravsteveni radnici, a uskoro i svi koji to budu želeli. Mišljenja su podeljena, jedni su ih jedva čekali, drugi su sumnjičavi i ne žele da se vakcinišu.

Pomalo skeptični, neki odlučni da se vakcinišu, a nekima to ne pada na pamet. Građani i građanke Niša prokomentarisali su za City radio njihov stav u vezi sa vakcinisanjem, kao i koju bi vakcinu radije primili i zašto.

Iako stručnjaci tvrde da su sve vakcine iste, te da nije bitno ko će se kojom vakcinisati, anketa, koju smo uradili, ukazuje da mnoge Nišlije više veruju vakcinama proizvedenim u Rusiji, nego onim sa Zapada. 

,,Pre bih primila rusku vakcinu i da je od blata, nego američku i da je od zlata", prokomentarisala je jedna sugrađanka. 

Ona dodaje da su se njene generacije do sada vakcinisane najmanje dvadesetak puta i da skoro nikada nisu sumnjali u ispravnost vakcine. 

,,Ja sam bila sumnjičava u vakcine protiv običnog gripa, dvoumila sam se godinama da li da primam te vakcine ili ne, s obzirom da sam astmatičar. Jedne godine sam se odlučila da je primim i bila sam veoma zadovoljna, tako da sam se proteklih godina redovno trudila da primam vakcine protiv gripa jer sam primetila da mi veoma pomažu i da mnogo manje bolujem od gripa. Što se tiče ove vakcine protiv Kovida 19, ne znam ko tu može da bude pametan u moru informacija i dezinformacija. Najradije bih primila Torlakovu, ali ako oni to ne mogu da naprave, onda bih primila rusku." - rekla je naša sagovornica.

Druga mlađa sugrađanka kaže da se ne bi vakcinisala,  jer ne veruje u delotvornost.

,,Mislim da za taj virus ne postoji lek i da te vakcine nisu verodostojne"- iznela je svoje mišljenje sagovornica koja tvrdi da se neće vakcinisati. 

Saglasan je i sugrađanin koji kaže da se takođe ne bi vakcinisao.

,,Za virus ne postoji lek i jednostavno treba da prođe kroz organizam i to je to. Imam prijatelje koji su preležali koronu, kod nekog je bilo strašno kod nekog ne, sve zavisi verovatno od jačine organizma“, zaključuje sugrađanin.

Ipak, kada bi morao da bira, ističe da bi izabrao rusku jer smatra da su to naša braća.

,,Ja konkretno imam jako velikih problema sa alergijama, tako da Fajzerova ne dolazi u obzir, ali  sam više za rusku vakcinu ako se pokaže da je dobra i bezbedna, naravno", rekla je još jedna sugrađanka. 

Podsetimo se, prve vakcine su 5. januara primili zdravstveni radnici u KC Niš, a tom prilikom je prof. doktor Zoran Radovanović istakao da nije bitno kojom se vakcinom vakcinišemo. 

Ako se odlučimo za vakcinisanje, ono što treba da znamo je da revakcina ide posle 21 dana i da promene mišljenja nema. Ista mora da bude i vakcina i revakcina, tako da u ovom slučaju ne možemo da mešamo. 

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage