Home  |  COVID-19  |  Prva doza vakcina za oko hiljadu medicinara, nije poznato kada će se vakcinisati građani
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

05. 01. 2021. Niš

Autor: M.J. Izvor: City radio

Prva doza vakcina za oko hiljadu medicinara, nije poznato kada će se vakcinisati građani

Ministarstvo zdravlja je uputilo prvu dozu “Fajzerovih“ vakcina za zdravstvene radnike u Nišu i danas će se u Kliničkom centru izvršiti vakcinacija na četiri punkta, gde će biti vakcinisano 400 zdravstvenih radnika, rekao je direktor Kliničkog centra Zoran Perišić

Perišić  je istakao da će prvi biti vakcinisani zaposleni na Infektivnoj klinici, kao i zaposleni na Klinici za anesteziologiju, a onda će redom biti vakcinisani iz svih ostalih jedinica KC Niš.

U tri dana, počevši od 5. janura biće vakcinisano oko 1000  zaposlenih u Kliničkom centru Niš, kao i zaposleni u ustanovama primarne zdravstvene zaštite ATD,  Zavod za zaštitu studentata itd, kazao je Perišić.

Vakcina je na dobrovoljnoj bazi , a zaposleni koji ne žele da se vakcinišu  neće biti sankcionisani, mada je savet da to svi urade.  

Ne zaboravite da će ovo biti sezonska vakcina, jer broj antitela sa vremenom pada tako da zaštita nije konačna kao kod vakcina za neke druge bolesti, ističe Perišić.

Perišić je rekao da očekuje da će građani moći da se vakcinišu nakon što se prvo budu vakcinisali oni koji su prioritet, ali da ne zna tačno kada.

Masovna vakcinacija stanovništva  će  sigurno krenuti iza ovog akta, kada i u kom trenutku ja ne mogu da vam dam odgovor na to pitanje.

Iako se činilo da broj novozaraženih pada , trenutno stanje ne ocenjuje kao dobro i apeluje na građane da se ne opuštaju.

Brojke ne padaju, nemojte da se zavaravamo. Mi imamo sav potreban materijal i zaštitu za lečenje, ali smo i dalje sa dosta pacijenata. Ima mesta kao što ga je do sada i bilo, alli nije vreme za opuštanje.  Još uvek čekamo da li će biti nekih dešavanja  posle Božića, kada će se ljudi malo više družiti.

Milorad Jerkan je istakao da je edukovano preko pedeset timova i da su sve ekipe spremne da aplikuju vakcinu i na stacionarnom i terenskom delu, pa će moći da se daju vakcine i u kućnim uslovima.

Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje kaže da je obezbeđen hladni lanac i da vakcina može da traje još pet dana kada se iz veoma niske temperature ubaci u normalan frižider . 

Revakcinacija je za 21 dan od dana kada se primi vakcina i mora da bude ista vakcina kao i revakcina, što znači da se ne može primiti Fajzerova pa onda neka druga za revakcinu. Stojanović naglašava da  će se voditi evidencija i plan koji će se pratiti za svakog ko se bude vakcinisao.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage