Home  |  COVID-19  |  I dalje nejasni podaci o preminulim korisnicima Gerontološkog centra u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

26. 04. 2020. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

I dalje nejasni podaci o preminulim korisnicima Gerontološkog centra u Nišu

Otkako se pre desetak dana otkrilo da je veliki broj korisnika ali i zaposlenih iz Gerontološkog centra u Nišu zaraženo korona virusom, ne prestaje ni interesovanje javnosti ali ni oprečne informacije o broju preminulih iz te ustanove.

Ono što jeste poznato jeste da je oko 160 korisnika ove ustanove za smeštaj starijih osoba zbog infekcije korona virusom prebačeno u novi Klinički centar. U tom prvom trenutku, objavljeno je da su nakon prvog preminulog pacijenta, dr Aleksandra Janaćkovića, čija je bolest a nažalost, kasnije i smrt, i pokrenula kontrolu u Gerontološkom centru Niš, preminuli još neki korisnici, kako je tada izjavljivano, još u toku transporta do Kliničkog centra Niš. Odmah iza toga, Krizni štab Nišavskog okruga je ustvrdio da je stanje u toj ustanovi "stabilizovano". Međutim, proširila se informacija da, korisnici Centra koji su smešteni u Kliničkom centru nisu od samog početka dobili adekvatnu negu, da im nije prvog dana podeljena hrana i voda (pogotovo se to odnosilo na nepokretne pacijente koji ne mogu sami da se hrane). Kako je kasnije objašnjeno, razlog tome je bio nedostatak osoblja koji je rešen tako što su angažovane medicinske sestre zaposlene u PU "Pčelica". 

Od tog trenutka, međutim, osim nezvaničnih informacija koje su mediji dobijali od rođaka korisnika, više nijedne zvanične informacije vezane za stanje pacijenata nije bilo sve do četvrtka, kada je član Kriznog štaba, Bratislav Tiodorović rekao da je ukupan broj preminulih 5. Dan kasnije na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, članica Kriznog štaba, na pitanje novinara Južnih vesti o broju preminulih korisnika Gerontološkog centra od korona virusa nije znala odgovor, već je samo ponovila da je stanje mnogo bolje nego na početku kada je bio veliki broj teških upala pluća među njima. 

Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je međutim, komentarišući broj preminulih  petak na noć subotu u Srbiji i nazvavši  tu noć jednom od najtežih noći, ustvrdio da se u Gerontološkom centru Niš dogodio "pomor" te da među korisnicima svakog dana od otkrivanja ulaska virusa, "umire po jedan, dva, tri, četiri". 

Na subotnjoj konferenciji u Vladi Srbije, član kriznog štaba Zoran Gojković je doslovce ponovio reči Vučića da se radi o "najtežoj noći" i naveo da je od 7 preminulih toga dana, četvoro korisnika Gerontološkog centra. 

Iz sivih tih odgovora i izjava, zapravo i dalje nije moguće saznati kakve su stvarne fatalne posledice ulaska korona virusa u najosetljiviju instituciju u našem gradu, s obzirom da se ne zna ni konačan broj zaraženih. Darija Kisić Tepavčević je na subotnjoj konferenciji za novinare, jedino rekla da su do sada 42 osobe iz Gerontološkog centra stabilizovane.

Da podsetimo, zbog propusta u primeni mera zaštite i pod sumnjom da je ugrozio zdravlje korisnika ustanove Gerontološki centar Niš, uhapšen je direktor te ustanove, Milan Stevanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije