Home  |  COVID-19  |  U niškim apotekama u vreme virusa korona najtraženiji vitamini i zaštitne maske
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

16. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

U niškim apotekama u vreme virusa korona najtraženiji vitamini i zaštitne maske

Građani Niša u apotekama najviše kupuju vitamine i suplemente za jačanje imuniteta od početka pandemije virusa korona, pokazuje istraživanje koje je sproveo City radio. Najtraženiji su C vitamin, Cink i D vitamin. U apotekama napominju da zaštitne opreme ima dovoljno i da se očekuje pojeftinjenje zaštitinih maski, ali nisu precizirali tačnu cenu.

Farmaceuti napominju da su početkom pandemije u apotekama bile velike gužve, a kako su mere popuštale tako su se gužve smanjivale. Nedavno su gužve postale učestalije, a potražnja za sredstvima za jačanje organizma i zaštitnom opremom  porasla, kazali su nam i dodali da su građani tokom pandemije tražili i antibiotike, ali bez validnog recepta nisu mogli da ih dobiju.

Dešavalo se da građani pročitaju ili čuju za neki i lek ili preprarat koji im može pomoći u borbi protiv virusa korona i dođu da ga potraže u apoteci. Takav je slučaj sa sve učestalijom potražnjom sode bikarbone od pojave vurusa, što je u anketi potvrdila i starija sugrađanka koja nam je ispričala da svakodnevno koristi sodu bikarbonu, te da je odlična u prevenciji i borbi za očuvanje zdravlja.

U jednoj od apoteka rekli su nam da ne mogu da odgovore na naša pitanja jer po zvaničnoj odluci države nemaju prava da  govore o potražnji lekova i zaštitne opreme.

 

Na pitanje upućeno građanima i građankama Niša kako se štite od virusa odgovori su bili raznoliki, ali se većina ispitanika slaže u jednom, svakodnevno unose vitamine i minerale kako bi ojačali organizam,  čuvaju se i poštuju mere zaštite. Jedna sugrađanka nam je u anketi rekla da se svakodnevno inhalira na pari koristeći prirodne lekove, odnosno lekovito bilje jer je taj savet čula na televiziji. Stariji gospodin je istakao da svakodevno unosi vitamine putem ishrane obogaćene prirodnim vitaminima, jer spada u rizičnu grupu.

Jedna od naših ispitanica bila je i zdravstvena radnica koja je odgovorila da se čuva maskama, rukavicama, vizirima i skafanderima i dala savet svim građanima da svakodnevno unose vitamine C i D u organizam, zdravo se hrane, pridržavaju mera zaštite i čuvaju svoje zdravlje.

Velika je potražnja i za zaštitnom opremom, maskama, rukavicama, alkoholom i asepsolom, kažu u apotekama i napominju da zaštitne opreme ima dovoljno te nema razloga za brigu i da su čak povoljnije nego na početku pandemije kao i da očekuju sniženje cena kako bi zaštitne maske bile dostupne svima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage