Home  |  COVID-19  |  Izdavanje stanova u vreme korone
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

20. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Izdavanje stanova u vreme korone

Potražnja stanova za izdavanje znatno je opala iako su cene stanarine ostale nepromenjene u odnosu na prošlu godinu. Studenti se ređe odlučuju da iznajme stan s obzirom na to da još uvek nije poznato na koji način će se nastava odvijati. Stanodavci, posebno stariji, strahuju od epidemije korona virusa te se teško odlučuju na izdavanje.


Neki stanodavci, uglavnom stariji ljudi ne izdaju stanove jer se boje virusa, studenti nisu sigurni hoće li uopšte biti tradiconalne nastave od oktobra, te se, rekla bih, ne usuđuju da potraže stan. Mnogi stanodavci su tokom vanrednog stanja smanjivali kiriju stanarima da ne bi otkazali stanovanje, rekla je Zorica, agent za nekretnine.

Ona je dalje objasnila da cena stana umnogome zavisi od lokacije i da se najpre izdaju stanovi u centru grada, kao i oni bolje opremljeni, ali njih ređe iznajmljuju studenti. Raspon cena manjih stanova kreće se oko 100-120 EUR bez troškova i to su uglavnom garsonjere. Cene jednosobnih stanova kreću se u rasponu od 130 - 150, dvosobnih od 200 EUR, a veći stanovi se kreću od 300 EUR i više. Dodaje da se studenti ređe obraćaju agencijama za nekretnine koje posreduju u izdavanju stanova.

Iskustva stanara su različita. Za vreme vanrednog stanja plaćala sam samo troškove, ali ne i stanarinu. Što se tiče nastavka stanovanja planiram da zadržim stan i dalje čak i da nastava bude onlajn. Pored studija volontiram u jednog organizaciji, kaže Jovana student sociologije. Slično iskutvo imao je još jedan student. Stanodavac je bio korektan, tokom vanrednog stanja plaćao sam račune, ali ne i troškove stanovanja. S obzirom na to da je nova školska godina na pomolu zadržaću stan, rekao je Aleksa. 

Bilo je i onih sa negativnim iskustvima. Nakon skoro četiri godine stanovanja u vreme pandemije korona virusa, jedna studentkinja dobila je otkaz, novi stan ne planira da traži jer će se kako se čini nastava odvijati onlajn. Zaposleni mladić koji radi i studira tokom aprila stanarinu je plaćao za 40% manje jer je u to vreme bio na bolovanju, dok je ostalih meseci plaćao punu cenu.

 Jedna sugrađanka nam je ispričala da smanjenje kirije za vreme vanrednog stanja nije tražila, iako je bila u teškoj situaciji, jer gazdarica nije pokazala solidarnost i izašla joj u susret ni kada joj je suprug preminuo, a ona joj se obratila za pomoć u vidu odlaganja kirije na mesec dana.

Iskutvo stanodavaca je različito. Mi nismo želeli studente u zgradi, već porodicu ili nekog ozbiljnijeg stanara. Naš stan je moderno opremljen i nalazi se u centru grada, pored toga naglasili smo da su ljubimci dobrodošli, a to se često javlja kao problem jer većina stanodavaca ne prihvata kućne ljubimce. Skoro smo ga izdali i nije bilo problema, istakao je mladi par Janković.

Kada je proglašeno vanredno stanje moj stanar se odselio, stan je trenutno prazan. Situacija sa nastavom na fakultetima je neizvesna, mislim da ga ove godine neću izdavati, možda septembra, naglasila je jedna Nišlijka.

Moj sadašnji stanar je ostao u Nišu s obzirom da pored studiranja i radi od kuće, on je rekao da će imati novca da plaća kiriju, ali sam ja ipak smatrala da treba da smanjim zato što je svima teško i da za taj novac dete sebi obezbedi malo bolju ishranu, rekla je Maja Kocić, koja već dugo izdaje stan i dodala da je uvek imala dobar odnos sa stanarima. Ne može samo od stanara, a pogotovo studenata da se uzima već je potrebno i dati im nešto malo pristojnije kako bi ta deca mogla da se osećaju kao kod kuće, naglasila je ona.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage