Home  |  COVID-19  |  Tiodorović: Da bismo izdržali borbu sa kovidom, sve su nam potrebniji psiholozi i psihoterapeuti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

21. 07. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Tiodorović: Da bismo izdržali borbu sa kovidom, sve su nam potrebniji psiholozi i psihoterapeuti

Šta tačno znači složena epidemiološka situacija u Nišu, na koji način će se savetovati mladi čije se okupljanje na keju i druženje tokom leta u gradu praktično ne može sprečiti, zašto su nam neophodni psiholozi i psihoterapeuti, za City radio je govorio epidemiolog Branislav Tiodorović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ističe da je situacija u gradu još uvek složena, ali da je sve pod kontrolom u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

„Bila je nepovoljna situacija. Ovo je sada možda bolja situacija u prethodnih nekoliko dana ili najbolje rečeno u poslednja dva dana. Ipak, virus je tu, obolelih ima. Smanjio se broj onih koji se javljaju u bolnicu, odnosno u Klinički centar što se tiče onih iz Niša. Međutim nije se smanjio kad se tiče okoline“, rekao je on.

Kada je reč o mladima koji se okupljaju na keju i drugim mestima, Tiodorović je naglasio da on razume kako se oni i svi ostali osećaju, da nismo imali mogućnost odlaska na more i da je sasvim normalno da mladi žele da odu negde u prirodu i da je potreba mladih za druženjem u amfiteatru na keju tokom leta očekivana.

„Treba razumeti omladinu i ja mislim da ih čak treba u tome i podržati. Dakle, mogu da budu na keju i treba da budu na keju ili na drugim mestima - u parkovima, u prirodi - u Nišu i oko Niša. Ali im treba na adekvatan način objasniti koliko su u riziku ako se ne pridržavaju mera zaštite“ izjavio je Tiodorović.

On ističe da je verovatno nemoguće očekivati da bude baš desetoro mladih na jednom mestu, iako je takva preporuka, ali da je ipak važno da svi oni nose maske ili da drže distancu. Kazao je i da rešenje nije u kažnjavanju mladih, već u tome neko radi sa njima i da ih obiđe. Tiodorović preporučuje mlade sa odseka za psihologiju na Filozofskom fakultetu.

„Građani su premoreni ovolikom periodima. Svi su mislili da će početkom juna sve biti završeno, ali nije. Tu nam trebaju psiholozi. To je delotvornije nego pretnje, kazne i slično. Treba uključiti i naš Zavod za mentalno zdravlje, gde su takođe specijalisti, i na edukativan način prići mladima“, rekao je Tiodorović.

Pojedini lekari, njih 350 okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, poslali su Vladi Srbije otvoreno pismo u kome pozivaju na formiranje novog Kriznog štaba. Oni ističu da je situacija katastrofalna, a da je popuštanje kriznih mera u predizbornom periodu dovelo do problema. Tiodorović je ukidanje mera opisao kao neophodno jer je situacija na početku juna bila povoljna.

„Narod je jedva očekivao da se ukine vanredno stanje, da se pređe na ublažavanje mera, da malo počne da živi, a što je najvažnije da počne da funkcioniše ekonomija. Ako smo toga svesni, onda možemo razumeti zašto je do toga došlo“, rekao je on i dodao da su lekari koji su bili za ukidanje mera svoj stav promenili nakon izbornih rezultata.

„Mene politika ne interesuje. Interesuje me zdravstvena politika, a ne politika kao takva. Lekari treba da se bave svojim poslom, svojom strukom i da svoje stavove zasnivaju na struci i nauci“, kazao je Tiodorović.

Kada je reč o načinima lečenja, on naglašava da je veoma važno da razumemo da jedan način lečenja može biti uspešan kod jedne osobe, a kod druge se pokazati kao neefikasan. Kaže i da je veoma važno nošenje maske, a za one koji nemaju novca da kupuju jednokratne ima savet da je bolje da koriste pamučne, koje mogu da se peru.

Tiodorović primečuje da se građani drže svih mera i da maske nose kako unutra, tako i napolju. On je podvukao da ukoliko se svi budemo pridržavali ovih mera, možemo očekivati da situacija u narednom periodu bude znatno bolja.

„Ako se svi budemo pridržavali mera, u narednih nekoliko nedelja možemo situaciju da stavimo pod nadzor. To znači da svedemo samo na sporadične slučajeve. Ja mislim da bi čak za dvadesetak dana sve moglo da bude dovedeno pod potpuno kontrolisanu situaciju“, rekao je Tiodorović.

Zaključio je da smo sami odgovorni i za svoje, ali i za zdravlje svojih najbližih.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

22.07.

2020.

David [neregistrovani] u 02:08

Djon

Taman posla da neko ima dovoljno hrabrosti i odgovornosti da makar spomene svoju licnu odgovornost, kao clana Tela koje je bilo direktno odgovorno za kontrolu epidemije, i pod cijem upravljanjem ponovo imamo bujanje zaraze.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage