Home  |  COVID-19  |  Deci treba objasniti šta je korona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

28. 07. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Deci treba objasniti šta je korona

Kada je pandemija koronavirusa počela u Srbiji, pojavljivale su se razne informacije, svi su bili u panici i reagovali na sebi svojstvene načine. Najranjivija kategorija bili su stariji, ali pored njih trebalo je razmišljati i o najmlađima i kako će to sve uticati na njihovo fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Jelena Petković, dečiji psiholog u niškom Domu zdravlja, kaže da se na početku pandemije javio problem kako detetu objasniti aktuelnu situaciju. Deca su sliku o situaciji stvarala na osnovu reakcije roditelja i onoga o čemu roditelji razgovaraju, a postoji i uticaj onoga što su mogli da čuju u medijima.

„Važno je detetu objasniti šta je zapravo koronavirus, koliko god dete to može da shvati, i da se to prilagodi njegovom uzrastu. Može se približiti nečemu što je njemu poznato, izjednačiti to stanje sa prehladom. Za dete predškolskog uzrasta, podsetiti ga na neku situaciju kada je ono bilo bolesno pa nije išlo u vrtiić ili kada je neki njegov drug nije došao u vrtić jer je imao grip. Onda mu formirate sliku šta bi to moglo da bude da bi ono znalo kako da ima kontrolu nad tom situacijom. Na taj način zna da postoji potencijalna opasnost“, rekla je Petkovićeva i dodala se mnogo može postići kroz igru sa detetom i da je to način na koji možemo dete privoleti da se ponaša u skladu sa ovom situacijom.

Ona kaže da se sa detetom mogu pevati pesmice dok se peru ruke, može to da bude crtanje na temu pranja ruku ili gledanje crtanih filmova na tu temu. Slično je i kada se radi o nošenju maske.

„Spustimo se na nivo deteta i na nivo igre, materijalizujemo to na taj način i onda govorimo o tome da treba nositi maske. Možda u nekoj igri doktora neka igračka nosi masku ili glumimo doktora u igri uloga. Deca okej to prihvataju, većina dece kod mene dolazi sa maskom, jedino bebama i deci do 2 godine ne možete staviti masku“, naglasila je Petkovićeva. Kazala je i da je od velike važnosti istaći lekare kao osobe koje štite dete i koji će u jednom trenutku napraviti vakcinu pa koronavirus više neće posećivati dete.

Kod dece se od 6. godine javlja strah od smrti njih sami ili njima bliskih osoba. Jelena Petković kaže da treba razgovarati sa decom o tome, postavljati otvorena pitanja i pažljivo slušati. Situacija sa koronavirusom je kod dece mogla izazvati anksioznost. Zbog toga su psiholozi imali dosta posla i poziva jer su deca imale strahove, poremećaje spavanja, a ponekad im je trebalo reći loše vesti.

„Ono što se još moglo javiti kao problem jeste to što deca nisu viđala svoje bake i deke na početku pandemije. U tim situacijama trebalo je pokazati detetu da je ono neka vrsta heroja jer štiti i čuva svoju baku i deku. Tako bi im sve to bilo lakše“, rekla je ona. Ističe i da je bitno razumeti da deca svoju sliku stvaraju više na osnovu onoga što roditelji rade, nego onoga što govore. Reakcije roditelja se reflektuju na dete pa i ono ispoljava sličnu reakciju. Na osnovu onoga što roditelji rade, deca daju značenje, smisao i intenzitet tom događaju.

Sa decom i njihovim roditeljima radi se u Savetovalištu za razvoj Doma zdravlja u kome radi tim od dvapsihologa, dva logopeda, dva pedijatra i defektolog. Cilj je pomoći i deci i roditeljima da dođu do rešenja svojih problema. Kako kažu u Domu zdravlja, odlazak psihologu više nije tabu tema. Ukoliko roditelji ne mogu da reše neki problem, uvek se mogu javiti Savetovališu koje će im izaći u susret. Savetovalište radi od 7 do 14 časova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage