Home  |  COVID-19  |  Kako ostati normalan u doba korone?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

28. 07. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Kako ostati normalan u doba korone?

Od kako se koronavirus pojavio najpre u Kini pa potom i u ostatku sveta, dosta toga se promenilo. Promenio se način našeg života – od toga da se ne rukujemo, ne grlimo, ne ljubimo -pa do potpunog smanjenja kontakata. U srpskim medijima često se insistiralo na terminu socijalna distanca. Psiholog Jelena Petković govorila je za City radio koliko je to ispravno i šta treba raditi da bismo ostali mentalno zdravi.

„Mi stalno govorimo o socijalnoj distanci. Zapravo je važno održavati fizičku distancu - izbegavati velike skupove i slično - ali održavati socijalnu i emocionalnu bliskost, pogotovo u ovakvim vremenima. Ne održavati tu distancu u smislu otuđivanja, nego je važno da se neguje neka bliskost“, rekla je Petkovićeva i dodala da je jedna od preporuka za vreme vanrednog stanja bila ta da se održavaju bliski kontakti sa ljudima. U tu svrhu najviše je mogao pomoći internet i društvene mreže.

„Mi smo i ovako koristili društvene mreže. U tom trenutku insistiralo se na njihovom pametnom korišćenju, da se na taj način održavaju veze“, rekla je ona. Podvukla je da bez obzira na sve, posledica na mentalno zdravlje ima i kod dece i kod odraslih. Kaže i da će posledica tek biti. Zbog toga Petkovićeva smatra da jedni drugima treba da budemo podrška, a ne kamen spoticanja.

„Mi imamo ljude koji minimalizuju situaciju i one koji je predimenzionirano posmatraju kao neku opasnost. Imate veliki dijapazon reakcija, čitav spektar reakcija ljudi, što zavisi od crta naše ličnosti. Međutim, sve su to normalne reakcije u skladu sa mehanizmima odbrane koje imamo, koje smo razvili još u ranom detinjstvu. Samo ih manifestujemo u situacijama koje su krizne“, rekla je Petkovićeva i dodala: „Bila sam u prilici  da čitav ovaj period čujem kako jedni druge osuđuju i kako jedni druge kritikuju. Ne treba da osuđujemo druge ukoliko smatraju da treba imati još neku rolnu papira u ostavi ili litar zejtina“.

Ona savetuje da treba osluškivati međusobne potrebe, imati razumevanja jedni prema drugima, kao i da ne treba da budemo distancirani od drugih, već naprotiv da socijalno i emocionalno održavamo bliskost. Naglašava i koliko je važno da brinemo o svom zdravlju. Stručnjaci iz svih oblasti zdravstva više puta su naglašavali koliko su nam potrebni psiholozi da bismo se izborili sa celokupnom situacijom. Na nama je da preispitamo sebe i razmislimo o tome da li nam je ta pomoć potrebna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage