Home  |  COVID-19  |  Ana Brnabić otvorila „Vatreno oko“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

30. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Ana Brnabić otvorila „Vatreno oko“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u prisustvu ambasadorke Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, otvorila je „Vatreno oko“, novu laboratoriju za testiranje uzoraka na koronavirus. Svečanom otvaranju prisustvovali su: ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović. Prvi uzorci u novoj laboratoriji biće testirani već sutradan, u petak 31. jula.

Nakon Beograda najmoderniju laboratoriju, ovakve vrste u regionu dobija i Niš. Republika Sbija je za izgradnju laboratorije uložila oko 3,5 miliona evra, rekla je Brnabić prilikom obraćanja prisutnima i zahvalila kineskim partnerima PGI, ambasadi Narodne Republike Kine i kineskim kompanijama, pre svega Zi Đin koja je donirala kompletnu opremu za laboratoriju „Vatreno oko“.

Veliko mi je zadovoljstvo što danas zajedno sa premijerkom, ministrom i drugim prijateljima prisustvujem otvaranju laboratorije u Nišu. Ovo je još jedan dobar primer kako se Kina i Srbija zajedno bore protiv Kovida 19, rekla je prilikom obraćanja Čen Bo ambasadorka NarodneRepublike Kine u Srbiji.

Premijerka je istakla da je od 6. marta odnosno prvog prijavljenog slučaja koronavirusa u Srbiji, kapacitet za PSR testiranje povećan za 20%. Najavila je otvaranje laboratorije u Kosovskoj Mitrovici, kao i otvaranje novih laboratorija u manjim mestima, kako bi sve bilo spremno za jesenji talas.

Instutut za javno zdravlje će zahvaljući moderno opremljenoj laboratoriji moći da testira do 1000 uzoraka dnevno.

 

Suština ove laboratorije je da je oko 450 kvadrata laboratorije potpuno pod kontrolisanim pritiskom, takovanim negativnim pritiskom a to znači da bilo koji infektivni agens koji uđe u laboratoriju ne može da uđe i time je zaštićeno stanovništvo i okruženje, kaže Jelena Begović, naučni savetnik sa Instituta za molekularnu genetiku i inžinjerstvo i objašnjava da su od kolega iz Vuhana dosta naučili i to primenili u laboratorijama u Beogradu i Nišu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se situacija u Nišu smiruje, ali da je disciplina neophodna. Važno je, ističe, da poštujemo mere zaštite, budemo odgovorni prema sebi i drugima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavljuje izgradnju nove kovid bolnice u Knez selu, kapaciteta od  oko 400 -500 kreveta, koja će sa radom otpočeti krajem godine. On ističe da je važno pripremiti se za zimu kada se „sudare“ sezonski grip, prehlade i Covid19.

Na pitanje novinara Južnih vesti o smanjenju plata zaposlenih u kovid sistemu u odnosu na druge zaposlene u zdravstvu, Lončar je odgovorio: problem je bio birokratske prirode, to smo rešili tako što se zaposlenima u kovid sistemu sada isplaćuje maskimalan broj sati u dežurstvu, kao i bonusi i stimulansi.

Brnabićeva je najavila saradnju u oblasti bio medicine sa kineskim partnerima, kao i mogućnost otvaranja kineskog istituta u Srbiji. Pregovori su u toku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage