Home  |  COVID-19  |  Korona ili stomačni virus?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

07. 08. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Korona ili stomačni virus?

Stomačni virus veoma je mučan i naporan za ljude. On se pojavio i tokom ovog leta kod velikog broja dece, a ona se češće razboljevaju jer im imunitet još uvek nije u potpunosti formiran. Pošto ovaj virus često prati i povišena temperatura, kod roditelja postoji bojazan da je reč o koronavirusu.

Kako kažu u niškom Domu zdravlja, simptomi stomačnog virusa su proliv, povraćanje, mučnina, a u nekim slučajevima i povišena temperatura. Ipak, ističu da roditelji nemaju razloga za zabrinutost jer nije ništa čudno da se deca tokom leta razbole i da imaju svoje viruse.

„Svakog leta imamo porast stomačnih infekcija, ali to ne mora uvek da bude virus, već mogu da budu i bakterije. Najčešći razlog je povećano konzumiranje svežih namirnica. Kod dece to mogu da budu i prljave ruke, jer se češće leti igraju u parkovima, a tu su i prljave igračke koje oni stavljaju u usta. Mogu da se zaraze i u kontaktu sa obolelom osobom“, rekla je dr Vesna Tašković Milošević, pedijar u Domu zdravlja.

Dodaje da deci koja imaju temperaturu treba davati antipiretike kako bi se temperatura spustila. Ukoliko dete povraća ili ima proliv, potrebno je dati im lek za rehidrataciju jer gube mnogo tečnosti.

„Ukoliko roditelji nemaju lekove, mogu da pokušaju rehidrataciju tako što će davati detetu posnu supu, pirinčanu vodu ili sok od jabuke. Treba ima davati gutljaj po gutljaj na svakih 5 minuta kako bi povratili tečnost“, kaže dr Tašković Milošević.

Kada je reč o temperaturi, u Domu zdravlja ističu da bi odrasli više trebalo da se zabrinu ako imaju temperaturu, jer kod dece to nije ništa neuobičajeno. Ukoliko nijedan član porodice nije bolestan i ukoliko nisu imali neke bliske kontakte sa potencijalno zaraženim osobama, teško da će se koronavirus pojaviti kod te dece.

Međutim, ukoliko se kod deteta ne spušta temperatura i ni na koji način ne uspeva rehidratacija, treba se obavezno javiti lekaru, naglašavaju u Domu zdravlja. Lekar će potvrditi šta je u pitanju i koje mere dalje treba preduzeti bez obzira na to da li je u pitanju korona ili stomačni virus.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage