Home  |  COVID-19  |  Inspekcija počela da kontroliše objekte u Nišu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

10. 08. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Inspekcija počela da kontroliše objekte u Nišu?

„Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti“ donet je 11. jula. Od tog trenutka poslodavci su imali 30 dana da primene propisane mere i formiraju interni pravilnik za svoju firmu. Oni koji se ne budu pridžavali mera rizikuju da budu kažnjeni.

Većina onih koji su zaposleni ili su vlasnici objekata zna da je kažnjavanje zvanično počelo 10. avgusta. Kažu da su pripremljeni i da poštuju sve neophodne mere, što se odnosi na držanje rastojanja, nošenje zaštitnih maski, kao i obavezna sredstva za dezinfekciju.

Ono što je takođe primetno jesu natpisi na objektima, gde sada piše više od toga da je neophodno imati masku da biste ušli. Uglavnom je naglašeno koliko osoba može biti unutra, a na nekim objektim istaknuto je i koje su obaveze poslodavca i zaposlenih, što je propisano pravilnikom. Neki imaju i dodatna objašnjenja poput: „Obavezno je da masku stavite preko usta, nosa i brade“.

City radio obišao je prodavnice, butike, poslastičare, kafiće, frizerske salone i druge objekte. Većina onih sa kojima je City radio razgovarao kaže da su mere počeli da primenjuju ranije, a neki čak i odmah nakon njihovog donošenja.

„Mi primenjujemo sve mere. Znamo i da je kažnjavanje počelo danas. Video sam da je sanitarna inpekcija po gradu i da su već počeli da kontrolišu objekte“, rekao nam je vlasnik jednog poznatog kafe-restorana.

Ima i onih koji ne znaju šta nove mere tačno podrazumevaju, ali uzdaju se u vlasnike objekata u kojima rade da su te iste mere i preduzeli.

„Stvarno od danas kažnjavaju? Ja to nisam ni čula, ali mislim da su vlasnici preduzeli sve što treba. Ovde imamo sredstva za dezinfekciju, mora da se ulazi sa maskom, a danas su mi rekli da pazim da niko ne skida masku u radnji“, rekla nam je radnica u jednom butiku.

Inače, pojavila se informacija da je Krizni štab podneo prijavu protiv 31 ugostiteljskog objekta u Nišu zbog nepoštovanja mera. Po kom osnovu i na koji način će ti ugostitelji biti kažnjeni, nisu precizirali.

Da podsetimo, po pravilniku koji je od 10. avgusta počeo da važi, poslodavci imaju obavezu da svojim internim pravilnikom obuhvate sledeće informacije:

-          Koje su preventivne mere i aktivnosti za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti

-          Ko je zadužen za sprovođenje i kontrolu preventivnih mera i aktivnosti

-          Koje su mere i aktivnosti ukoliko se pojavi epidemija zarazne bolesti na radnom mestu

-          Koje su obaveze za poslodavca i zaposlenih

Ukoliko mera nema ili se ljudi toga ne pridržavaju, slede kazne. Kazne za zaposlene su od 10.000 do 20.000, a za poslodavce od 800.000 do milion dinara.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage