Home  |  COVID-19  |  Za povratak studenata u domove neophodni serološki i test krvi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

24. 08. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Za povratak studenata u domove neophodni serološki i test krvi

Sve je spremno za povrtak studenata u domove, međutim sada važe stroža pravila. Stanari domova su dužni da pre povratka urade serološke testove koji pokazuju prisustvo antitela na viruskorona, tj. da li ga je student preležao i stekao imunitet, kao i kompletnu proveru krvne slike. Ukoliko test krvi pokaže bilo kakvo žarište u organizmu, radi se test, a ako se utvrdi prisustvo virusa, student ide u izolaciju na 14 dana.

Domovi su dezinfikovani, očišćeni i spremni za povratak studenata. Ispitni rokovi na tehničkim fakultetima su počeli, te su se neki od stanovnika već doselili. Od 24. avgusta očekuju povratak studenata društvenih i Medicinskog fakulteta, ali i veću gužvu.

Kod nas vlada gvozdena disciplina i tako je od marta. Studentu koji ulazi u objekat meri se temperatura. Nema poseta bliže rodbine. Nema organizovanja druženja u domovima. Na svakom od spratova nalaze se definfekciona sredstva, a u svakom objektu dezobarijere. Svi studenti su dužni da nose maske u zatvorenom prostoru, kaže Rade Rajković, direktor Studentskog centra u Nišu.

Nova pravila važe i u studentskom restoranu. Nošenje maske je obavezo, sem kad student sedi za stolom i obeduje.Onog trenutka kada se udalji od stola, maska postaje obavezna. Za stolom može sedeti samo jedan student, a distanca je četiri metra po studentu, objašnjava naš sagovornik. Dodaje da su radnici koji su u direktnom kontaktu sa studentima zaštićeni i da su pod kompletnom zaštitnom opremom.

Studenti su svesni situacije i poštuju pravila, a Studentski centar je obezbedio dovoljno sredstava zaštite, te će kako kažu novu školsku godinu dočekati spremni.

Ako student oseti simptome virusa dužan je da obavesti službu obezbeđenja, koja dalje kontaktira dežurnog lekara sa Studentke poliklinike. Potencijalni nosilac  se podvgrava testovima, a od rezultata zavisi dalja procedura.

Rajković apeluje na  studente da koriste zaštitne mere bez obzira gde se nalaze i budu odgovorni pre svega prema sebi, a onda i drugima, kako ne bi ugrozili svoje i zdravlje drugih stanara u domovima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage