Home  |  COVID-19  |  Dozvoljene posete staračkim domovima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

28. 08. 2020.

Autor: Jelena Jocić, Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Dozvoljene posete staračkim domovima

Nakon višemesečne zabrane ponovo su dozvoljene posete domovima za stare i Ustanovama socijalne zaštite. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, doneo je instrukcije o načinu rada i organizovanja poseta u ovim ustanovama. Propisane mere se odnose na niz predostrožnosti i zaštite zdravlje korisnika i zaposlenih. Posetioci su dužni da se unapred najave, a vreme zadržavanja je ograničeno na 15 minuta. Svaki korisnik može imati dve posete u toku nedelje, na otvorenom, i to u danima kada temperatura prelazi osamnaesti podeljak na Celzijusovoj skali.

U niškim domovima za stare, kako državnim tako i privatnim kažu da su dozvoljene posete i da se oni drže svih mera koje je Ministarstvo donelo. Međutim, kada smo prošli pored Eskulap centra, privatnog staračkog doma u naselju 9. maj, na kapiji smo zatekli natpis da posete nisu dozvoljene. Kontaktirali smo rukovodstvo ovog doma.

“Posete su dozvoljene o strane ministarstva. Kako je sve organizovano piše na njihovom sajtu”, bio je kratak komentar direktorke tog doma.

A mere koje je donelo Ministarstvo obuhvataju više stvari. Pri ulasku u dvorište ustanove posetiocima će biti izmerena temperatura. Ukoliko toplomer pokaže povišenu telesnu temperaturu koja može biti jedan od simtoma virusa, ulaz se zabranjuje.

Licima koja dolaze u posetu korisnicima na ulazu se obavezno vrši dezinfekcija ruku i obuće  (dezobarijere). Tokom trajanja posete gost obavezno mora imati masku i vizir i držati distancu od najmanje dva metra, dok korisnik koji prima posetu, na licu mora imati masku. Ukoliko posetioci nemaju sredstva zaštite, dom će ih obezbediti na ulazu. Obavezna je dezinfekcija prostora pre i nakon poseta.

Zaposleni su dužni da goste i korisnike dovode do mesta predviđenog za posete i otprate ih nazad, kao i da prisustvuju poseti kako bi se sprečio bliski kontakt, koji uključuje pozdravljanje, dodirivanje i zagrljaje. 

Za one koji spadaju u visoko rizične grupe i čije zdravlje može biti ugroženo posredstvom spoljnih faktora, biće organizovan video poziv umesto posete uživo.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za posete radi nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca.

Gostujući u jutranjem programu Radio-televizije Srbije, Đorđević je izjavio da je situacija pod kontrolom i da su zaposleni kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, bili na odmoru a sada se nalaze u kućnoj izolaciji i da do zažavanja nije došlo u domovima. Procedura u domovima nalaže da zaposleni nakon povratka na dužnost moraju priložiti negativan test na koronavirus.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih na današnji dan od virusa je obolelo 116 korisnika i 48 zaposlenih, navodi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja. U domovima u Nišu nema obolelih.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage