Home  |  COVID-19  |  U školama u Nišu nema zaraženih koronavirusom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

08. 09. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

U školama u Nišu nema zaraženih koronavirusom

Počela je školska godina, đaci su već nedelju dana u klupama i tek se navikavaju na nove uslove koji vladaju u učionicama. Od roditelja, preko učenika i nastavnika, svi imaju brige kako će se polazak u školu odraziti na epidemiološku situaciju, koja je trenutno stabilna. Ima sporadičnih slučajeva zaraze, ali se škole u Nišu pridržavaju svih mera i odmah reaguju, čak i kada imaju najmanju sumnju, kaže načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo.

Nakon prve nedelje, načelnik Školske uprave Dragan Gejo je bio na sastanku sa direktorima svih škola u okrugu, saslušao sa kojim se problemima suočavaju i dao im savete i preporuke ministarstva. Ističe da Školska uprava obavešta ministarstvo na pola sata ili sat vremena o novonastaloj situaciji, kao i da je veoma važna bezbednost.

„Ovde je najvažnije da se razvije senzibilitet u tom pravcu da brinemo i izrazimo sumnju u sve što bi mogao da bude kovid. Najvažnija je bezbednost učenika i nastavnika, jer ako budemo uspeli da se odbranimo, onda ćemo i verovatno smanjiti kovid drastično. Ako ne uspemo, onda ćemo morati da se vratimo kućama i da radimo kao što smo to radili u aprilu i maju. Ja se nadam da ćemo izdržati“, rekao je Dragan Gejo za City radio i dodao da u Nišu nema slučajeva zaraze. Objasno je da je majka jedne profesroke kovid pozitivna, ali da je ta profesorka u izolaciji i da od početka školske godine nije bila sa učenicima. Takođe, dve sestre iz Čokota, čija je majka zaražena, ne idu u školu i nisu bile u kontaktu ni sa kim.

Gejo kaže i da su sve škole u Nišu i okolini izuzetno odgovorne i da je netačna informacija da je neko od direktora smenjen zbog kovida. Kako kaže, direktorka jedne škole je dala otkaz pa je to pogrešno protumačeno.

Osvrnuo se i na probleme sa kojima se škole suočavaju. Kada je reč o deci sa posebnim potrebama za njih će ili morati da bude organizovano da nose samo vizire ili da budu individualno u školi sa pedagoškim asistentom, koji bi radio sa njima. Takođe, neophodno je objasniti adolescentima zašto treba da poštuju zaštitne mere.

„Adolescenti mogu da budu problem jer buntovni, kao što smo verovatno i mi bili u njihovim godinama. Potrebno je puno edukacije, puno razgovora sa njima da ih relaksiramo u tom slučaju i da shvate da je to nužno potrebno kako bi zaštitili i sebe, a naročito starije“, rekao je Gejo.

Naglasio je da se već uveliko snimaju emisije za onlajn nastavu, a u krajnjem slučaju moglo bi se u potpunosti preći na onlajn. Gejo kaže da ako se neko od nastavnika razboli ili postoji takva sumnja, onda taj nastavnik drži samo nastavu onlajn. Čak je moguće da celo odeljenje bude prebačeno na onlajn nastavu na dve nedelje ukoliko postoji sumnja na inficiranje koronavirusom.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage