Home  |  COVID-19  |  Protest ugostiteljskih radnika uz apel da nisu leglo zaraze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

18. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Protest ugostiteljskih radnika uz apel da nisu leglo zaraze

U petak je na centralnom gradskom trgu održan protest ugostiteljskih radnika, koji su se na ovaj čin odlučili nakon višemesečne borbe da usklade svoj rad sa propisima koji se stalno menjaju. Kako navode očekuju da grad i država sagledaju njihove probleme i izađu im u susret, jer zbog restriktivnih mera njihovo poslovanje postaje neodrživo.

Vlasnik restorana Orač i predsednik Udruženja ugostitelja Niš, Bojan Mitić, izjavio je da je deo ovog protesta zbog najavljenih kazni, kao i zbog skraćenog radnog vremena i ograničenog broja gostiju. 

,,Maksimalan broj do 30 ljudi na zatvorenom i otvorenom prostoru samim tim obesmišljava naš rad na duži vremenski period jer ne možemo da isplatimo sva dugovanja koja imamo prema državi, zakupodavcima, radnicima", izjavio je Bojan. 

,,Probaćemo da im ukažemo na naša prava preko naših udruženja u kontaktu sa gradom i Republikom Srbijom,  jer oni očigledno nisu svesni veličine probleme sa kojima se susrećemo. Međunarodna organizacija je proglasila za najugroženije ugostiteljstvo, turizam i transport. Mnoge ozbiljne zemlje su izdvojile ozbiljna sredstva, smatram da nekim relaksirajućim merama koje država ili na lokalnom nivou mogu da se  obezbede, mogu da nam pomognu da kupimo vreme."

Ivan Radosavljević, zaposlen u restoranu Ognjište Lux, izjavio  je da su protekle nedelje dolazili iz interventne i policije i da su im usmeno rekli da u bašti ne može  da boravi više od 30 ljudi, a u sali je dozvoljen boravak do 21 čas. Od jedan sat posle ponoći bašta mora da bude prazna, ne samo bez gostiju, nego i bez osoblja. 

,,Od početka meseca se situacija katastrofa odrazila, posao je drastično opao, a dva i po meseca nismo radili,  plus što smo uhođeni od komunalne , sanitarne i interventne kao da prodajemo oružje teroristima, a ne da  radimo legalan posao i ugošćujemo ljude,“ izjavio je Ivan Radosavljević.

Već mesecima unazad se u Nišu menjaju propisi i radno vreme što se drastično odrazilo na njihovo poslovanje, ali i na goste. ,,Na nas gledaju kao na leglo zaraze i kao odgovorne i krive za sve. Nama je žao i trudimo se da poštujemo sve mere kriznog štaba i da poslujemo po nalozima, međutim nailazimo na to da svakog vikenda pooštravaju mere i na one koje poštujemo oni dodaju nove. Nemoguće je poslovati i raditi pod tim uslovima“, dodao je Radosavljević.

Kaže da su i gosti nezadovoljni i revoltirani i ne mogu da se opuste, a domaćini su ipak ti koji moraju da im saopšte da je vreme da se ode, što ne prihvataju svi na isti način.

,,Zahtevamo da se unormalizuje stanje, ako je dozvoljeno bazenima i drugim ustanovama da rade i okupe više od 300 ljudi, zašto ne bi bašte mogle da rade sa svojim kapacitetom, poštujući sve mere udaljenosti. U Beogradu se održavaju koncerti i kafići rade normalno,  ne vidimo zašto to na jugu Srbije nije dozvoljeno“, zaključio je Ivan.

U Nišu, rečeno je na skupu,  trenutno ima preko 550 registrovanih ugostiteljskih obejkata. Svaki od njih ima u proseku desetak zaposlenih,  što je oko 6. 000 porodica koje direktno zavise od te delatnosti. Pored toga, ugroženi su i oni koji se na njih oslanjaju kao što su pekari, mesari, povrtari, muzičari…

Određeni broj ugostiteljskih objekata, u znak protesta, trebalo je da se zatvori u petak u 20 časova, dogovoreno je nakon skupa. Bojan Mitić rekao je za City radio da to ipak nije bila većinska odluka i da pretpostavlja da je većina objekata radila u petak uveče po propisanom radnom vremenu.

On je za City radio potvrdio da će ugostitelji u utorak imati sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, kako bi došli do zajedničkog rešenja, dok je za sredu zakazan sastanak u Uniji poslodavaca u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage