Home  |  COVID-19  |  Američka vojska donirala 1800 skafandera Klinici za kardiohirurgiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

22. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Američka vojska donirala 1800 skafandera Klinici za kardiohirurgiju

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš dobila je 1800 skafandera u vrednosti od 15 hiljada dolara, koji se koriste u radu sa pacijentima na infektivnom odeljenju.

Značajna donacija za Kliniku za kardiohirurgiju stigla je iz evropske komande američke vojske i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Saradnja postoji već pet godina i do sada je, kako ističe direktor klinike dr Dragan Milić stiglo mnogo donacija  u milionskim iznosima. 

,, Ovo je ideja kako bismo se obezbedili za drugi talas koji se očekuje na jesen i zimu, nadamo se da ga neće biti ali nemamo prava da ga dočekamo nespremni," izjavio je dr Dragan Milić. 

Takođe je najavljena i nova donacija u vidu  najmodernije opreme za laboratorije, u vrednosti većoj od milion dolara, što će laboratorije u Nišu učiniti jedinstvenim u Srbiji.

,,Dobili smo informaciju danas da će kompletna oprema, stići 3. oktobra, mi se nadamo da ćemo  u toku oktobra moći da opremimo laboratorije. Jedan deo će biti na klinici, drugi veći deo na Medicinskom fakultetu, gde otvaramo novu medicinsku laboratoriju."  Milić je ovom prilikom naglasio da je aparatura najmodernija na svetu koja u ovom trenutku postoji.

,,Zahvaljujem se američkim prijateljima na ovakvoj moćnoj  donaciji koja će omogućiti ispitivanje na hiljade naših pacijenata. Ta laboratorija znači da će onaj deo mašina koji stiže služiti za ispitivanje pacijenata za transplantaciju."  On je na primeru objasnio zašto je važno i koliko će nadalje pomoći   ,,Danas kada radimo transplantaciju bubrega, mi moramo da šaljemo nalaze u Beograd da bismo utvrdili kompatibilnost tkiva donora i primaoca. Danas jedino Institut za transfuziologiju u Beogradu to radi.  Mi na ovaj način gubimo sate i sate, što se duže čeka to je kvalitet organa doniranog manji.

Oprema će omogućiti da se samostalno rade transplantacije u Nišu. Prema Milićevim rečima, to znači da će moći da se rade i transplantacije i tipizacije, što će u mnogome pojednostaviti stvari.

"To će biti jedan značajan iskorak u programu transplantacija i ja sam siguran da će zahvaljujući donaciji naš program dalje rasti i da ćemo krenuti sa transplantacijama jetre i kao kruna svega transplantacija srca jer je ovo klinika za kardiohirurgiju. Sa ovim mašinama možemo da kažemo da ćemo biti opremljeni da ozbiljno radimo na tom programu kako bi naš grad Niš postao zaista potpuni samostalni transplatacioni centar", rekao je Milić.

S druge strane, aparati koji će biti na Medicinskom fakultetu, moći će da rade gensku tipizaciju patoloških promena karcinoma dojke, gde će moći da se odredi genski tip tumora, što znači individualnu terapiju za svaku osobu. 

Do sada su od istih donatora stigle donacije u vrednosti od tri miliona dolara. Američka vojska je pomogla ustanovi Mara u vrednosti od 600 hiljada evra da obezbedi bolje uslove za korisnike,  deo pomoći je otišao ustanovi Toponica, kao i školi u Svrljigu.  

,,Pomažući jedan centar i jednu zemlju pomažemo svima jer svi zajedno treba da se borimo protiv ove bolesti. Pomoć koju je doktor Dragan Milić sada vama predočio, samo je jedan deo  pomoći koju naša Kancelarija pruža i drugim gradovima u Srbiji  i drago mi je da se ta oprema koristi za boljitak svih građana Srbije. Nama je drago što možemo da pomognemo najranjivijim kategorijima građana u zemlji“   rekao je Aleks Predraza, potpukovnik američke vojske i predstavnik  evropske komande. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage