Home  |  COVID-19  |  Lekari poručuju: Spremni smo za najgori scenario, ukoliko do njega dođe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

25. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Lekari poručuju: Spremni smo za najgori scenario, ukoliko do njega dođe

Iako je trenutna epidemiološka situacija stabilna, a poslednjih nedelja zabeležen pad broja zaraženih, lekari upozoravaju na jesenji talas i apeluju na građane da se pridržavaju mera zaštite. U Kliničkom centru Niš trenutno je hospitalizovano 27 pacijenata, a kod njih 7 potvrđen je virus. Na respiratoru se trenutno ne nalazi nijedan pacijent.

Klinički centar u Nišu je u prvom talasu pretrpeo najteži udarac. Vođeni iskustvom iz prvog talasa spremni smo za ono što sledi. Iskoristili smo ovaj period da  uredimo infektivnu kliniku, pre svega da obezbedimo dovoljnu količinu centralnih medicinskih gasova kako bi naši pacijenti mogli da se leče oskigenom terapijom, odnosno terapijom kiseonikom, to se u drugom talasu pokazalo kao jedna od ključnih stvari, zbog toga što su kod nas bili smeštani pacijenti sa teškom kliničkom slikom koji su zahtevali takvu vrstu terapije, kaže dr Nikola Milenković, epidemiolog i šef trijažnog tima KC Niš.

Aktivnost virusa poslednjih nedelja je oslabila, što potvrđuje i pad broja zaraženih. Doktor Milenković objašnjava da se virus mnogo teže prenosi na otvorenom i da ukoliko se i prenese njegovo ispoljavanje bude znatno blaže, ali ne smemo zaboraviti da epidemija nije prošla.

Među kovid pacijentima u Nišu trenutno nema dece.Poslednje dete koje je uspešno pobedilo viruskorona otupušteno je jutros iz Kliničkog centra. Postoji blago povećanje na krivulji od početka septembra odnosno od kada je nastava krenula, kaže dr Milenković i dodaje da je situacija daleko bolja od one koju su predviđali, ali da moramo biti obazrivi.

Kada je reč o građanima koji se vraćaju iz inostranstva procedura je sledeća: na graničnom prelazu dobijaju dokument o zdravstvenom nadzoru prema kome su dužni da se pri povratku u zemlju registruju na portalu e- zdravlje, popune anketu o zdravstvenom stanju i ukoliko je to porebno upućuju se infektologu. Do sada je zabeleženo 36 slučajeva na teritoriji cele Srbije, dok u Nišu nema podataka o takvim pacijentima.

Pred nama je teška jesen, jer je virus jako nepredvidiv. Ono što treba da nas zabrine je što dolazi hladniji period godine u kome ćemo više vremena provoditi u zatvorenom prostoru i zbog toga  je važno pridržavati se mera zaštite, nositi maske i držati distancu, upozorava dr Milenković. Dodaje da je zdravstven sistem spreman. Objašnjava da je sistem lečenja sada mnogo bolji nego u prvom talasu jer sada postoji primarna, sekundarna i tercijalna zdravstvena zaštita, a lekari su stekli znanje i iskustvo koje im može pomoći u borbi sa virusom. Naglašava da su spremni na najgori scenario ukoliko do njega dođe.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage