Home  |  COVID-19  |  Svaki deseti čovek u svetu je gladan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

16. 10. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Svaki deseti čovek u svetu je gladan

Svetski dan hrane obeležava obeležava se svakog 16. oktobra od 1979. godine do danas. Cilj ovog dana je da se podseti na glad koja vlada u svetu. Prema informacijama Ujedinjenih nacija, svaki deseti čovek na svetu je gladan, a gotovo 690 miliona ljudi je neuhranjeno, od čega 47 miliona dece.

Razlog za glad je nedostatak hrane, a nje nema zbog ratova, loše ekonomske situacije ili inflacije. S obzirom na to da se u svetu proizvodi dovoljno hrane za potrebe stanovništva postavlja se pitanje zbog čega ljudi i dalje bukvalno umiru od gladi, pogotovo na teritoriji Afrike i Azije.

U Domu zdravlja u Nišu kažu da iako se proizvodi dovoljna količina hrane da se nahrane svi, sistemi proizvodnje hrane nisu uravnoteženi. Neka od pitanja koja treba postaviti su glad, gojaznost, degradacija životne sredine, gubitak agro-biološke raznolikosti, velika količina hrane koja se baca i nedostatak sigurnosti za radnike u prehrambenom lancu.

Preko 2 milijarde ljudi u svetu nema pristup dovoljnoj količini zdravstveno bezbedne hrane, a očekuje se da će taj broj do 2050. godine biti čak 10 milijardi.

Zbog pandemije koronavirusa, broj gladnih se u odnosu na prošlu godinu povećao za 10 miliona. Taj broj može biti veći i za 132 miliona ljudi.

Uprkos činjenici da ima najmanje 30 hiljada jestivih biljaka, danas se za ishranu većinom koristi samo 9 biljaka i one čine 66% svih useva. Potrebno je da uzgajamo raznovrsnu hranu da bismo nahranili sve, ističu iz Doma zdravlja.

U siromašnim zemljama se zbog pandemije COVID-19 virusa situacija pogoršala i došlo je do još izraženije ekonomske krize. Da bi se ova kriza prevazišla, potrebno je koristiti nove tehnologije, što je pogotovo primenljivo za vlasnike malih farmi, koji proizvode i do 80% svetskih zaliha hrane.

Neki od saveta su da se koristi daljinsko praćenje putem satelita ili mobilnih telefona i korišćenje aplikacija sa potencijalom za optimizaciju lanaca hrane. Takođe veoma je važno da se poveća pristupačnost namirnica određene hranjljive vrednosti, da se smanji bacanje hrane i da se bori protiv štetočina i bolesti, zaključuju iz Doma zdravlja.

U ovoj ustanovi je u dve akcije obeležen i Svetski dan hrane, ali i oktobar - mesec pravilne ishrane. Akcija je obeležena u centralnom holu, kao i u holu savetovališnog dela Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage