Home  |  COVID-19  |  Vebinar na temu kovida na Mašinskom fakultetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

19. 10. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Vebinar na temu kovida na Mašinskom fakultetu

U sredu, 21. oktobra, biće održan vebinar na temu: „Matematika za napredak čovečanstva u vreme Kovida-19 i post Kovida-19“ u prostorijama Mašinskog fakulteta.

 

Svrha vebinara je da se dobiju precizne informacije o radu naučnika na lečenju bolesti, napretku tehnologija, razumevanju našeg društva i stvaranju novih izraza humanosti; ali, i da preispita ulogu matematike u odgovorima na ovu pandemiju, navode organizatori.

Kako objašnjava prof.dr Melanija Mitrović rukovodioc CAM-FMEN Centra sa Mašinskog fakulteta, vebinar je prevashodno namenjen struci, ali i svim zainteresovanim građanima. Ovaj vebinar je namenjen matematičarima, fizičarima, biolozima, hemičarima, inženjerima, lekarima, naučnicima iz društvenih nauka, informatičarima i svima zainteresovanima za objašnjenje koja je i kolika je uloga matematike u modeliranju sveta oko nas, kaže prof Mitrović.

Dodaje da je davne1 969. godine, 20. juna Apolo 11 sleteo je na Mesec. Putanju ovog istorijskog svemirskog leta ručno je izračunala jedan od najboljih matematičara SAD toga vremena, prva žena naučnik afro-američkog porekla u NASA, Katherine G. Johanson. Inženjer Milojko Vučelić, direktor američkog svemirskog programa Apolo, bio je jedan od sedam čuvenih članova Serbo 7 grupe čiji je doprinos razvoju tog programa nemerljiv, objašnjava sagovornica.

Inspirisani ovim istorijskim primerom, akademik profesor Mahouton Norbert Hounkonnou i profesorka Melanija Mitrović došli su na ideju da organizacijom ovog vebinara pruže na uvid naučnoj javnosti rezulatate rada afričkih i srpskih naučnika, kao i njihovih eminentnih gostiju, vezanih za probleme izazvane pojavom Kovida-19 i njihovo prevazilaženje.

Inače, Akademik profesor Mahouton Norbert Hounkonnou je predsednik Mreže Afričkih Akademija Nauka, NASAC, predsednik Nacionalne Akademije Nauke, Umetnosti i Slova Republike Benin, ko-predsednik Mreže afričkih, evropskih i mediteranskih akademija za naučno obrazovanje, AEMASE III, član je IAP Board.

Vebinar organizuje Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu „CAM-FMEN“, u suorganizaciji sa „International Chair in Mathematical Physics and Applications (ICMPA-UNESCO chair)“, University of Abomey-Calavi, Republika Benin.

Svi zainteresovani mogu pratiti predavanja registracijom na sajt Centra za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN. Ulaz na događaj je besplatan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage