Home  |  COVID-19  |  Sotirovski: Od države očekujemo da nam pomogne sa aktiviranjem bolnice u Knez selu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

13. 11. 2020. Niš

Autor: M.J. Izvor: City radio

Sotirovski: Od države očekujemo da nam pomogne sa aktiviranjem bolnice u Knez selu

Treći talas pandemije ne jenjava, a broj zaraženih je svakog dana sve veći. Kovid bolnica u Hali Čair spremna je za prve kovid pacijente, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Situacija je, kako smo ocenili u Gradskom štabu, vrlo nepovoljna. Hala Čair je spremna da u svakom trenutku kada to Klinički centar odluči, primi prve pacijente. Grad je završio pripremu od čišćenja, opremanja i nabavke hrane, dezinfekcionih sredstava i grejanja. Svega onoga što je potrebno za pacijente koji će sa lakšom kliničkom slikom boraviti u Čairu, rekla je Sotirovski. 

Bolnica u Knez selu, prema svemu sudeći, neće postati kovid bolnica, jer za to, kako gradonačelnica ističe, nema novca.

Radi se o milionima evra. Grad nije u mogućnosti da ponovo podigne na noge Knez selo, a nama bi ono jako značilo. Ako kasnimo za 2021. godinu, neka nas država ima u vidu za 2022. godinu, a mi ćemo gledati da maksimalno iskoristimo kapacitete, izjavila je Sotirovski i dodala da je Vojna bolnica dala zeleno svetlo za pacijente koji nisu oboleli od korona virusa, dok Klinički centar bude u Kovid sistemu.

Državna sredstva su, kako Sotirovski objašnjava, otišla u izgradnju pojedinih kovid bolnica u Beogradu, Kruševcu, Novom Sadu.

Ona je naglasila da se mere slabo poštuju, posebno kad su u pitanju slave, sahrane, zadušnice i veselja, pa je ovom prilikom apelovala da se maske obavezno nose.

Pre nekoliko dana sanitarna inspekcija je izdala oko dvesta rešenja za izolaciju. Ono što nije dobro je da rešenja za izolaciju kasne i da vi za ta četiri dana možete da zarazite sve bliže, kazala je Sotirovski. 

Skupština Srbije je na sednici, 12. novembra odlučila da komunalna milicija i komunalna inspekcija kontrolišu poštovanje mera i na licu mesta kažnjavaju one koji se ne pridržavaju mera.

Podsetimo se, kazne za nenošenje maske su od 50 do 150 hiljada, a unete su nove mere i to:

  • oboleli od zaraznih bolesti kao što je kovid 19 moći će u organizaciji države da se pošalju na lečenje u inostranstvo
  • novim zakonom uvode se i novi termini kao što su lična zaštita (obavezna maska gde je to propisano)
  • kućna izolacija - za pozitivne na virus korona bez simptoma ili sa blagom slikom koja ne zahteva bolničko lečenje
  • karantin u kućnim uslovima za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima u vremenu maksimalnog perioda inkubacije, odnosno 14 dana
  • odredbe o obaveznoj imunizaciji ostaju iste kao u prethodnom zakonu, pa će tako, ako vakcinacija protiv kovida bude obavezna, 50.000 do 150.000 dinara platiti i oni koji odbiju da se vakcinišu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage