Home  |  Koncerti  |  "Magija Čajkovskog" u četvrtak u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Koncerti

15. 05. 2018. Niški simfonijski orkestar

"Magija Čajkovskog" u četvrtak u Nišu

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra "Magija Čajkovskog" biće održan u četvrtak, 17. maja 2018. u sali Niškog simfonijskog orkestra, sa početkom u 20 h. Orkestrom će dirigovati Svilen Simeonov iz Bugarske dok će niška publika imati prilike da čuje i Jovana Bogosavljevića, solistu na violini. Kao što i naziv koncerta ukazuje, na repertoaru će biti dela Pjotra Iljiča Čajkovskog.

Svilen Simeonov je afirmisan kao jedan od najistaknutijih dirigenata Bugarske. Dobitnik je nagrade „Muzičar godine“ (1999) sa sofijskim orkestrom „Amadeus“ koju dodeljuje Bugarski nacionalni radio, nagrade „Kristalna lira“ (2001) sa orkestrom Collegium Musicum – Bankja i nagrade  „Zlatna Lira“ (2007) sa orkestrom „Simfonijeta Sofija“ za visoka dostignuća u izvođačkim umetnostima. Maestro Simeonov je šef-dirigent orkestra “Simfonijeta Sofija“, sofijskog orkestra „Amadeus“ i Vidinskog državnog simfonijskog orkestra a gostujući je diregent Bečkog operetskog podijuma (Operetten Buhne Wien, Heinz Helberg, 2004-2006), kao i Teatro liriko d’Europa (od 2001. godine) i Štrausovog festivalskog orkestra (od 2007. sa Eurokoncertom i Promokoncertom). Diplomirao je na "Pančo Vladigerov" Državnoj akademiji u Sofiji, Akademiji za muziku i ples u Plovdivu, na odsecima klarinet i dirigovanje. Takođe je završio studije dirigovanja u klasi prof. Salvadora Mas Kondea na Bečkoj muzičkoj akademiji. Tokom prethodnih angažmana, bio je muzički direktor i dirigent Opersko-simfonijskog društva Burgas.Posvećeni pedagog,  Simeonov je podučavao dirigovanje u Sofiji, Seulu, Grčkoj (Kozani i Vlasti), Hanoju (Vijetnam), Italiji („Festival of d gulf“) i SAD (Državni univerzitet Jangstaun i Muzička škola Dejna - Ohajo, Thiel College i Vestminster koledž – Pensilvanija). Često je pozivan da vodi kurseve i master-klas seminare na festivalima širom sveta. Simeonov je gostovao u mnogim zemljama širom Evrope, Azije i Amerike. Nastupao je u, praktično svim, prestižnim koncertnim dvoranama sveta.Od 1994. godine, maestro Simeonov je muzički direktor i šef - dirigent sofijskog orkestra „Amadeus“ a 2001. godine postaje glavni dirigent Vidinskog državnog simfonijskog orkestra.  Nakon što je, 2003. godine, maestro Simeonov angažovan kao šef-dirigent „Simfonijete Sofija“, ovaj ansambl postaje jedan od najtraženijih bugarskih orkestara.

Jovan Bogosavljević je rođen u Beogradu. Muzičko obrazovanje je sticao od svog oca Dragutina Bogosavljevića, Tatjane Olujić i jednog od najvećih izvođača današnjice - Igora Oistraha u Briselu. Dobitnik je više prvih međunarodnih nagrada u Italiji (Streza, Tortona, Kasgelfidardo). Kao solista, nastupao je sa svim našim značajnim orkestrima, dvoranama i dirigentima. Na međunarodnoj sceni je kao solista nastupao u Japanu, Kini, Ujedinjenim Emiratima, Argentini, Poljskoj, Grčkoj. Danskoj, Finskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Sloveniji, Hrvatskoj.... Od inostranih nastupa, treba izdvojiti solističku turneju 2010.god. sa „Nacionalnim Pekinškim simfonijskim orkestrom", sa kojim je izveo virtuozna dela za violinu i orkestar. Od 2009. god. nastupa po Evropi kao solista na koncertima sa minhenskim kvartetom "Basiona Amorosa", koji je dobitnik „EHO KLASIK" nagrade za 2014. god. Dobitnik je nagrade Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije , za najboljeg mladog umetnika u 2006. god., a 2012. god. dobija i nagradu časopisa „Muzika Klasika" za izvođača godine. Jovan Bogosavljević je redovni profesor na Fakultetu Umetnosti u Nišu i Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu, na glavnom predmetu-violina, kao i jedan od osnivača centra za muziku „ Strad Art", kamernog orkestra „ Hibridi" i udruženja IKUS, kao i kamernog sastava "Solisti di sud" sa sedištem u Nišu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije