Home  |  Koncerti  |  Mali Vuk svira klavir kao veliki umetnik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Koncerti

23. 06. 2019. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Mali Vuk svira klavir kao veliki umetnik

U petak 21.juna u okviru Praznika muzike, u Gradskoj kući u Nišu, deca iz Muzičke škole su priredila koncert pred punom salom.

Sjajni su bili svi mali izvođači, horisti i instrumentalisti. Plemenit zvuk je odzvanjao zdanjem. Na nas je poseban utisak ostavio nastup malog jedanaestogodišnjeg pijaniste Vuka Petrovića. On je izveo sopstvenu kompoziciju Sonatina 11, naslutivši da se iza njega krije raskošan talenat i da će se za njegovo ime sigurno još čuti.

Beskrajno je bio šarmantan opis samog mladog pijaniste i kompozitora odlične kompozicije koju je premijerno predstavio publici:

"Sonatina Op.11 br.1 je sonatina u klasičnom stilu. Inspiraciju za nju dobio sam od jedne Betovenove sonate, dok sam same melodije smislio sam. Njen prvi stav ima sve uobičajene delove: ekspoziciju, razvojni deo i kraj (kodu). Glavni tonalitet je G-dur, ali u vrhuncu razvojnog dela modulira u paralelni e-mol. Sonatina je u opusu 11 zato što sam imao 11 godina kada sam je napisao." - istakao je mladi autor.

Da se radi zaista o vanserijskom talentu objasnili su nam skromno i Vukovi roditelji. Iako mu je tek 11, Vuk je već osvojio dve značajne međunarodne prve nagrade ali ono što je još važnije, evidentno je da su muzika i klavir ono što ovog dečaka potpuno obuzima, što svakodnevno radi i što predstavlja samu suštinu njegove nežne dečje duše.

Nije lako, nažalost, ispratiti sve što je potrebno za dalji razvoj ovako muzički nadarenog deteta. Kupovina klavira, čak i specijalizovane stolice, za većinu porodica pa tako i za Vukovu predstavlja pravi izazov. Da ne govorimo o putovanjima na takmičenja ili kao što je u Vukovom slučaju reč, na časove kod poznatih i priznatih svetskih pijanista u inostranstvo. 

Na te časove ne može svako da ode, samo deca koja su odabrana zbog vanserijskog talenta. Vuk je išao na svojevrsno testiranje u Italiju pre par meseci a sada je dobio poziv da ide na usavršavanje na master klas pri Letnjoj akademiji u Rikoneu blizu Riminija, a za to treba novca. I za put za njega i profesoricu koja ga na putovanju prati ali i za kotizaciju. Dovijaju se njegovi roditelji, deo novca su nekako sakupili, za avionske karte do Bolonje low cost-om i za deo kotizacije ali još uvek nedostaje. Nadaju se da će nekako uspeti da sakupe iznos od 1000 evra koliko je potrebno da bi Vuk mogao sigurno da otputuje na usavršavanje. 

Zaista je teško razumeti da u gradu veličine Niša ne postoji neki stalni fond iz kog bi se mogla dobiti sredstva za decu talentovanu u raznim oblastima. Ili da je ukoliko postoji toliko netransparentan da se o njegovom postojanju ne zna. Priča Vukove porodice je priča koja se ponavlja sa svakim plasmanom nekog nadarenog deteta za nauku, sport ili umetnost na takmičenje van granica zemlje. Na sreću solidarnosti nam i dalje uprkos svemu ne manjka, pa u poslednji tren uvek nekako bude sakupljen potrebni iznos. Mnogo bi jednostavnije bilo kada bi se budžetom predviđala značajnija sredstva namenjena onima koji su budućnost ovog grada, koji će ga sa napredovanjem u oblastima kojima se bave, činiti sve lepšim i pristojnijim mestom za život. 

Ovaj tekst je naš pokušaj da skrenemo pažnju gradskih vlasti na te mališane, da apelujemo da se o njima povede više računa a da se njihovi roditelji ne osećaju poniženo jer bukvalno moraju da mole za ponekad smešne iznose koje njihovoj deci budući život znače a koje direktori pojedinih javnih preduzeća potroše za jedan poslovni ručak. Vuku želimo da otputuje na časove klavira u Italiju, jer mu se ta prilika možda neće ponovo uskoro ukazati. Apelujemo i na preduzeća da obrate pažnju na ovog dečaka i da mu pomognu, ukoliko su u mogućnosti, da iskoristi talenat na najbolji način i na ponos svih nas. Jer sigurni smo da će se za njega tek čuti i da će izrasti u velikog pijanistu. Do tada svratite na njegov you tube kanal i uverite se sami koliko lepote izlazi ispod malih deset prstiju ovog nadarenog Nišlije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije