Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

28. 12. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Uručena nagrada „Branko Miljković“

Književna nagrada „Branko Miljković“ uručena je Nenadu Miloševiću za zbirku „Pesme iz limba“. Nagradu mu je uručila zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

„Pesme iz limba, kako i naslov kaže,  posmatraju život kao jedno veliko čistilište u kojem  se čovjek može na dva načina spašavati.  Jedan način je da pokuša da u tom pročišćenju, u toj borbi za pronalaženje vazduha u kolopletu  najrazličitijih životnih okolnosti koje su često zagađene, neprijatne i surove, pronađe sveži i čisti zrak koji će pročistiti, koji će mu dati neku vrtu katarze i koji će ga vratiti pravoj autentičnoj spoznaji života. I naravno onome što je u unutrašem biću svakoga čovjeka, a to je čista emocija, ljubav, saznanje. Sa druge srane čističište često zna biti i onaj nepovratni put u pakao iz koga nema pročišćenja. U tim protivrečnim silama koje su prisutne u poeziji Nenada Miloševića pronalazimo pesnički rukopis koji čitaoca nagna ne samo da čita, već i da osjeća.“  Kazao je prof. dr Goran Maksimović, obrazloživši odluku žirija.

Nenad Milošević je sa okupljenima podelio da  je poeziju Branka Miljkovića otkrio pre trideset godina, ali mu u to vreme poezija simbolista nije bila bliska.  Na početku svoje pesničke karijere odbacio je Branka Miljkovića, jer ga kako sam kaže, možda  nije razumeo. Međutim, kako su godine prolazile, njegova poezija postajala mu je sve bliža i jasnija. „Poezija Branka Miljkovića postala je za mene Pećina ideja probudivši mi nadu da još jednomu poeziji mogu da prevagnem sebe kao pesnika, odnosno da dozvolim  me ta razlika piše i da se  ne pitam za sudbninu svojih pesama“, kazao je Milošević.

Dodaje da je u vreme korone stvorio veliki broj pesama, te da su poslednji meseci za njega samog  bili plodosni. Ali isto tako izrazio je žalost zbog brojnih poeta i umetnika koji su nas napustili. „ Život sa kojim se umetnici suočavaju bremenit je, kako velikom lepotom, tako i tragičnošću što nam je Branko pokazao na primeru svoje poezije, ali i života.“― zaključio je dobitnik nagrade.

Nagrada se sastoji od plakete, statuete i novčanog iznosa i ove godine se dodeljuje je po 49 put.  Tradicionalno je dodeljuje Grad Niš uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Rebubike Srbije,  a tehnički realizuje Niški kultuni centar.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije