Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

30. 11. 2010. Koncert klasike budućnosti

Boris Kovač & New Ritual Group u Nišu

Koncert savremene kamerne muzike "Posleistorijsko muzičko putovanje kroz jugoistočnu Evropu", Borisa Kovača & New Ritual Group, biće održan u petak 3. decembra od 20:00, u Velikoj sali Fakulteta umetnosti u Nišu u Knjaževačkoj 2a. Ulaz je slobodan.

Muzički jezik, kojim se izražava ovaj vojvođanski kompozitor visokog međunarodnog renomea, izmiče svim aktuelnim stereotipovima, u njemu se spajaju postmoderni idiom savremene kamerne muzike sa iskustvima savremenog jazz-a i world music-a, sa jakim primesama tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i Mediterana. Primereno tome u izvođenju njegove kamerne muzike učestvuju kako izvođači klasične i savremene muzike, tako i oni koji pripadaju više jazz ili etničkom muzičkom izrazu. Stilski muzički sinkretizam ovog autora jedinstvena je pojava na ovim prostorima. Njegovi albumi su se tri puta našli na listi deset najboljih albuma u izboru Evropske radiodifuzne unije (wmce), a časopis Songlines je uvrstio "Poslednji balkanski tango" među "50 najznačajnijih albuma" svih vremena.

Reč je o programu koji predstavlja presek odabranih dela Borisa Kovača, izvesnu retrospektivu njegove dosadašnje karijere koja uključuje i izbor najnovijih radova. Program organizuju Studentski kulturni centar Niš i Odbor za građansku inicijativu u saradnji sa Fakultetom umetnosti Niš a u okviru projekta "Zlatni rudnik". Projekat "Zlatni rudnik" finansijski podržava Švajcarski program za kulturu i SDC.

NEW RITUAL GROUP                   
Aleksandra Krčmar – violina                       
Svetlana Spajić – glas                           
Boris Kovač – sopran i alt saksofon, bas klarinet   
Slobodanka Stević – klavir                   
Siniša Mazalica – kontrabas                       
Lav Kovač – udaraljke

BIOGRAFIJA

Boris Kovač je kompozitor, instrumentalista i multimedijalni umetnik iz Vojvodine. Piše muziku za kamerne sastave koje obično sam uvežbava i vodi. Mnogi od njegovih projekata rađeni su za pozorište i film. U periodu od 1991. do 1995. godine uglavnom je živeo i radio u Italiji, Sloveniji i Austriji. U Srbiju se vratio 1996. godine. Predvodio je sastav RITUAL NOVA, LaDaABa orchest, orkestar La Campanella, Kamerni muzički teatar OGLEDALO, Akademiju lepih veština i organizovao nekoliko radionica. Izvodio je svoje kompozicije na oko 500 koncerata i 250 festivala nove muzike, muzike sveta i savremenog pozorišta u oko 30 zemalja. Njegovi albumi su se tri puta našli na listi deset najboljih albuma u izboru Evropske radiodifuzne unije (wmce), a časopis Songlines je uvrstio Poslednji balkanski tango među "50 najznačajnijih albuma" svih vremena. Boris Kovač je 2007. godine dobio STERIJINU NAGRADU za muziku, za predstavu "Nahod Simeon", najprestižniju pozorišnu nagradu u Srbiji, kao i nagradu za najbolju muziku na srpskom filmskom festivalu Cinema City 2008. godine. Za DVD "Before and After...Apocalypse" dobio je nagradu Udruženja nemačkih muzičkih kritičara 2008. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

15. 07. 2019.

Folklor se vratio u Niš