Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

20. 07. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić; foto: Branislava Cvetković Izvor: City radio

„Dođi na amfi“ napunio amfiteatar na keju (FOTO)

Sinoć je na amfiteatru na nišavskom keju drugi put održana manifestacija „Dođi na amfi“. Više stotina mladih Nišlija imalo je priliku da uživa u bogatom, višečasovnom programu koji se bazirao na promovisanju „ulične kulture“. Igrao se basket, breakdance, bacale su se rime, crtali grafiti, a publika je oduševljeno ispratila događaj potvrdivši da Nišu trebaju ovakve manifestacije.

Učesnici projekta "Know it, show it, share it", mladi iz 8 evropskih država i to iz Srbije, Makedonije, Turske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Poljske, Crne Gore i Nemačke, na nišavskom keju kod amfiteatra, na najbolji način promovisali su uličnu kulturu, sa ciljem promovisanja interkulturalnog dijaloga.

Mladi različitih nacionalnosti proteklih nedelju dana pohađali radionice hip-hopa, breakdance-a, grafita i fotografije. Svoje radove krunisali su sinoćnom manifestacijom, a prepuni amfiteatar dokaz je da mnogo mladih u Nišu voli i neguje uličnu kulturu, samo nemaju gde i da to pokažu.

„Mi smo predhodnih 7 dana imali trening baziran na interkulturalnom dijalogu, tako da se ulična kultura koristi za promociju interkulturalnog dijaloga. Tražili smo način da interkulturalni dijalog predstavimo kroz kreativne forme i promovisanje ulične kulture", rekla je Sanja Tošić, predsednica organizacije KOM 018 i jedna od organizatora.

"Mladi koji se bave ovim umetnostima jako su talentovani, ali nemaju mogućnosti da isplivaju i da se pokažu, a mi smo se potrudili da to malo pokrenemo i uostalom ispromovišemo Niš i naše talente“, dodaje Sanja.

Fotografije nastale na radionicama bile su izložene na amfiju, dok su pored ostalog programa grafiteri sve vreme crtali grafite. Radionicu o grafitima vodio je Makedonac Trajče Pavlov, koji je sinoć crtao grafit sa Nišlijom Eškom Kurtićem, koji je trenutno jedan od 10 najboljih grafitera u svetu.

„Nišu treba više ovakvih dešavanja, ne samo malih, već i mnogo većih, jer imamo toliko potencijala i ljudi koji imaju šta da prezentuju. Kada sam ja odrastao i počeo da crtam tada je bilo više ljubavi i više crtača i trudili smo se, jer nismo imali kao današnji klinci i internet i TV i nije nam bilo ništa dostupno. Nismo imali ni filtere za sprejeve, a oni danas imaju sve i sve im je pristupačno i baš zbog toga se ne trude. Niš ima mlade talente, a siguran sam i one koji će to tek postati, a potrebno je mnogo više ovakvih manifestacija kako bi to malo zaživelo“, rekao je Eško Kurtić, grafiter.

Publiku su posebno oduševile akrobacije akrobatske grupe USB iz Niša, ali i nastup „Stereo Banane“, „Belog“ , "Grasshoppera" i "Dede". 

U anketi za City radio posetioci nisu krili oduševljenje zbog brojnosti publike i bogatog programa. Svi se slažu oko jednog: „Niš treba da ima mnogo više ovakvih manifestacija za mlade“.

Mladi u Nišu sinoć su pokazali da ulična kultura živi i da su mladi željni dobrih manifestacija koje promovišu slobodu, druženje i toleranciju.

City radio je, kao i prošle godine, medijski prijatelj manifestacije.

"Dodji na Amfi – Vol. 2" (I deo)
"Dodji na Amfi – Vol. 2" (II deo)
"Dodji na Amfi – Vol. 2" (III deo)
"Dodji na Amfi – Vol. 2" (IV deo)
"Dodji na Amfi – Vol. 2" (V deo)
"Dodji na Amfi – Vol. 2" (VI deo)

Komentari (4)

ostavi komentar
uto

23.07.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 01:59

Korean guy

Name of Korean guy is Filip

Odgovori
ned

21.07.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 15:20

nevidjeno

Neverovatan show, sjajna organizacija i gosti, drago mi je da sam ovo gledao u Nisu, samo tako nastavite!

Odgovori
ned

21.07.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 02:22

do jaja

bilo je do jaja pozz od mudiz kru :)

Odgovori
sub

20.07.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 18:10

Help!! :D

Does someone maybe know the name of that korean guy??^^

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije