Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

10. 02. 2017. Narodna biblioteka Stevan Sremac

Autor: Redakcija Izvor: Narodna biblioteka Stevan Sremac

Dobitnica NIN-ove nagrade Ivana Dimić danas u Nišu

U petak, 10. februara 2017. godine u 17.00 sati, gost Narodne biblioteke „Stevan Sremac” biće književnica Ivana Dimić, dobitnica NIN-ove književne nagrade za 2016. godinu.

Ivana Dimić spisateljica, autorka je pet knjiga kratkih priča, više drama i TV scenarija. Ivana je peta žena, koja je dobila ovu nagradu. Pre nje NIN-ovom nagradom su ovenčane Svetlana Velmar-Janković, Dubravka Ugrešić, Grozdana Olujić i Gordana Ćirjanić.

“Arzamas”   u izdanju "Lagune" koji je na žiri za dodelu NIN-ove nagrade ostavio najjači utisak, prema rečima same autorke to neobično ime je dobio prema imenu zatvorenog grada u kome je tim naučnika radio na stvaranju atomske bombe a o arzamaskom užasu satkanom od sreće i smrti pisao je i Školovski. U kakvoj je sve to vezi sa knjigom Ivane Dimić, koja opisuje  odnos dementne majke i ćerke koja brine o njoj, u pozivu za večerašnju promociju, iz Narodne biblioteke Stevan Sremac objašnjavaju:

"Ljubav kao jedini dostojan protivnik smrti...Knjiga govori o arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka, koja tone u demenciju i ćerka, koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt. Priča o odnosu majke i ćerke, odnosu koji oblikuje naš identitet, definiše naš odnos sa drugima i u velikoj meri određuje naše izbore tokom života."

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage