Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

07. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Trinaest decenija niškog Narodnog pozorišta

Uprkos tranzicijama, ratovima, društvenim i promenama vladajućih struktura, Narodno pozorište Niš odoleva vremenu i već 130 godina je centralna ustanova u službi kulture Nišlija. Od 1939, kada je izgrađena zgrada na Sinđelićevom trgu, sve do danas, plejada velikih srpskih glumaca, reditelja i umetnika ostavila je delić sebe na niškoj pozorišnoj sceni.

Ove godine niško Narodno pozorište slavi jubilej vredan pažnje i poštovanja, 130 godina postojanja. Na rođendan, 11. marta, biće premijerno prikazana predstava Mrtve duše, od 20 sati.

„Ni veliki entuzijasti i vizionari, kakvi su 1887. sigurno bili osnivači pozorišta „Sinđelić“, dok su izvodili predstave u kafani „Evropa“, ni glumci trupe koja je bila filijala Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta u Beogradu, dok su putovali po jugoistočnoj Srbiji, ni ansambl putujućeg pozorišta „Trifković“, pre nego što je otišao na front i u izbeglištvo 1915, ni glumci Niškog povlašćenog pozorišta i Pozorišta Moravske banovine i mnogi drugi, znani i neznani, slavni i anonimni, koji su ulagali ljubav, veru, talenat, strast – nisu mogli ni da sanjaju da zajedno stvaraju istoriju jedne značajne kulturne institucije, istoriju Narodnog pozorišta u Nišu“, poručuju u ovoj ustanovi kulture.

Do sada je u Narodnom pozorištu izvedeno više od 10 hiljada predstava, a više od šest miliona gledalaca širom Srbije, bivše Jugoslavije i Evrope ih je videlo. Na repertoaru se nalaze svetski i nacionalni klasici, ali i dela savremenih pisaca i predstave modernog izraza.

„Najveću zahvalnost dugujemo niškoj publici, jer je volela naše predstave, divila se omiljenim glumcima, sa nama se smejala i plakala, pa i onda kad nas je kritikovala ostajala je verno uz nas da nas isprati aplauzom. A za glumce nema veće nagrade od aplauza“, dodaju u Pozorištu.

Tokom marta, Nišku publiku pored premijere komada Mrtve duše, očekuju i gostovanje Omladinskog pozorišta Dadov iz Beograda 21. marta, sa predstavom o Aleksi Jankoviću. Potom će na Svetski dan pozorišta biti izvedena opereta Slepi miš, 27. marta od 20 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije