Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

26. 08. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: www.seecult.org, City radio

Izložba posvećena Sonji Savić u Oficirskom domu u Nišu

Od subote 26. pa do 30. avgusta, Nišlije će moći da pogledaju zanimljivu izložbu posvećenu jednoj od najtalentovanijih glumica sa prostora bivše Jugoslavije, Sonji Savić. Izložbu u sklopu Festivala glumačkih ostvarenja, u naš grad donosi Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka, koja poslednjih šest godina brine o umetničkoj zaostavštini ove velike glumice i multimedijalne umetnice.

Izložba obuhvata biografiju i filmografiju Sonje Savić (1961-2008), kao i njene najvažnije filmske nagrade, među kojima su i one dobijene  Carica Teodora za film “Živeti kao sav normalan svet” 1982. i Gran pri “Ćele kula” za ulogu u “Šećernoj vodici” 1983. godine.

Sonja Savić će ostati upamćena kao jedna od najtalentovanijih i najsvestranijih umetnica na našim prostorima. Glumila je u mnogim kultnim filmovima a tri poslednje uloge ostvarila je u filmovima:Princ od papira” Marka Kostića (2008), “Od groba do groba” slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča (2005) i “Jug jugoistok” (2005) Milutina Petrovića.

Pored nagrada koje je dobila na niškim Filmskim susretima, dobila je i nagradu na Festivalu u Veneciji za ulogu u filmu "Život je lep" a za Dečka iz "Šećerne vodice", donela joj je i nagradu na Filmskom festivalu u Puli. 

Sonja je bila sve samo ne obična glumica. Mogla je da glumi u bilo kom velikom pozorištu. Nije želela. Nije se pronalazila u tome. U jednom periodu je snimala mnogo a "90-ih je, na pragu zrelosti, odabrala život van institucija, kritički društveni stav i bavljenje eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću". 

Oprobala se i u rediteljskom poslu i početkom dvehiljaditih je snimila rediteljski dokumentarni prvenac posvećen grupi Šarlo akrobata te novom talasu i “nezapisanim, a najinspirativnijim mladim umetnicima Slovenije, Zagreba i Beograda - ex YU vaninstitucionalcima”.

O prerano preminuloj glumici snimljen je dokumentarni film "Sonja", koji potpisuje Dragana Kanjevac.

Sonja Savić preminula je 23.septembra 2008.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije