Home  |  Kultura  |  Srpska akademija nauka i umetnosti i Narodni muzej Niš potpisali protokol o saradnji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

05. 09. 2017. Niš

Autor: Redakcija, Foto: Narodni muzej Niš Izvor: Narodni muzej Niš

Srpska akademija nauka i umetnosti i Narodni muzej Niš potpisali protokol o saradnji

U ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, 4. septembra potpisan je Protokol o saradnji između Narodnog muzeja Niš i SANU.

Protokol su potpisali predsednik ogranka SANU u Nišu, akademik Ninoslav Stojadinović i v. d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić.
Jedna od uloga SANU je da promoviše i podstiče razvoj kulture i umetnosti ne samo u Nišu nego i u celom regionu jugoistočne Srbije. Mi smo već imali neku saradnju sa Narodnim muzejom – koristili smo prostor sinagoge za naše koncerte i izložbe ali to je bio samo početak a u planu su ambiciozniji projekti – rekao je prilikom potpisivanja akademik Stojadinović.

V. d. direktora Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić prilikom potpisivanja Protokola o  programskoj saradnji između SANU i Narodnog muzeja Niš naglasio je da je to veoma značajan događaj za kulturu našega grada, kojim se predviđa partnerstvo u više segmenataa zarad predstavljanja kulturne baštine Niša na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

SANU, odnosno njen ogranak u Nišu, kao značajna intelekualna i akademska institucija, ovim Protokolom ujedno promoviše Muzej i njegovu izuzetnu ulogu u očuvanju i dokumentovanju istorijskog nasleđa prezentacijom izuzetno bogatog muzejskog fonda – podseća Spasić.

Treba napomenuti da je 2004. godine u Galeriji SANU u Beogradu gostovala izložba Narodnog muzeja Niš Arheološko blago Niša i to je bila prva međusobna saradnja ove dve značajne institucije kulture

Prilikom potpisivanja, najavljena su i prva dva izložbena projekta: Prvi projekat je studijska izložba: Stevan Sremac, akademik i književnik, koja će biti postavljena u okviru stalne Književno-memorijalne postavke, u novom galerijskom prostoru, nedavno ustupljenom od grada Niša.

Drugi izložbeni projekat je iz fonda Zbirke Istorije umetnosti o velikanu srpskog slikarstva, rođenom Nišliji, pod nazivom: Borivoje Bora Stevanović, slikar i akademik. Ekskluzivno, prvi put, biće izloženo dvanaest umetničkih slika izuzetne umetničke vrednosti. Ovim kapitalnim izložbenim projektima SANU i Narodni muzej Niš započinju svoju programsku saradnju i otvaraju novu stranicu u kulturi grada Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije