Home  |  Kultura  |  Nišlijki, dr Aleksandri Mirić, prva nagrada na slikarskom konkursu - Dušanu Matiću u čast
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

10. 09. 2017. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio, Centralmedia

Nišlijki, dr Aleksandri Mirić, prva nagrada na slikarskom konkursu - Dušanu Matiću u čast

Sa tradicionalne manifestacije „Matićevi dani“, koja se održava već 36 godina u Ćupriji, rodnom gradu poznatog nadrealiste, pisca i akademika Dušana Matića, stigla je lepa vest. Niška umetnica, slikarka i arhitekta, dr Aleksandra Mirić, nagrađena je prvom nagradom za sliku „Sveci što marširaju“. I drugu, i treću nagradu u Niš su doneli akademski slikari, Nevena Stefanović i Lazar Šošević.

„Matićevi dani“ su jedna od najznačajnijih književnih manifestacija kod nas, sa brojnim poetskim večerima, bogatim muzičkim ali i pozorišnim programom, okruglim stolovima i izložbama slika. Tradicionalno se završavaju dodelom „Matićevog šala“ najboljem mladom pesniku do 27 godina.

U Muzeju „Horeum Margi“ u petak, 8. septembra otvorena je izložba radova sa  slikarskog konkursa posvećenog nadrealizmu - „Matiću u čast“, nastalih po motivima dela Dušana Matića. Dodeljene su nagrade najuspešnijim umetnicima a prva među jednakima bila je dr Aleksandra Mirić. Da radost bude potpunija i drugu, odnosno treću nagradu osvojile su Nišlije. Posebno priznanje Narodne biblioteke “Dušan Matić” dodeljeno je Neveni Stefanović, umetnici, za rad "My Lollapoluza", a Lazar Šošević, umetnik, dobio je pohvalu žirija za delo ”Performer”. 

Koliko su ova priznanja značajna govori činjenica da je na konkursu učestvovalo 36 umetnika sa preko 50 radova inspirisanih nadrealizmom.

U intervjuu, koji je, odmah po dodeli nagrade, dr Aleksandra Mirić dala za portal Centralmedia.rs, rečeno je da je ovo njeno prvo učešće na nekom konkursu, iako se slikarstvom bavi iz ljubavi i hobija i povremeno samostalno izlaže. Pa, ako se po jutru dan poznaje, a Aleksandrin debi na konkursu i prva nagrada jesu svojevrsno slikarsko jutro kada je o njoj reč, možemo optimistično očekivati još lepih vesti od naše talentovane sugrađanke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije