Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

24. 10. 2017. Niš

Autor: Z.Milenković Izvor: City radio

Medijana se zatvara za posetioce od 1. novembra do proleća

Arheološki park Medijana biće zatvoren za posetioce od 1. novembra do proleća naredne godine. Tokom ove sezone brojni posetioci obišli su Medijanu, a nastavljeni su i radovi na zaštitnoj konstrukciji iznad vile sa peristilom.

Istraživanja na Medijani su počela tridesetih godina prošlog veka, 1936. godine podignut je objekat, tu ispod je veliki mozaik „Vila sa peristilom“, površine oko 50 metara kvadratnih, a istraživanja su nastavljena posle Drugog svetskog rata. 

Otkrivanjem mozaika, nakon poslednjih radova na restauraciji, konzervaciji i posle podizanja krovne zaštitne konstrukcije, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Narodni muzej obeležili su u julu prošle godine, veliki jubilej - 80 godina od prvih organizovanih istraživanja na „Medijani“.  Tada je slikar, restaurator - konzervator, savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Nemanja Smičiklas rekao da je u tom periodu na Medijani bilo 800 kvadrata mozaika koji su dostupni javnosti i to ni na jednom drugom lokalitetu u Srbiji nije bilo moguće uraditi. 

Jedinstvena po onome što poseduje Medijana je još atraktivnija za turiste, ali i oni, kao i građani Niša, u sledeći obilazak ovog izuzetnog lokaliteta neće moći od 1. novembra sve do proleća, zbog sezonskog pokrivanja mozaika. U Narodnom muzeju očekuju da će tokom sledeće godine  prezentovati više arheološkog blaga sa ovog  lokaliteta.

Inače, ostali objekti niškog Narodnog muzeja rade svim danima osim ponedeljkom.

Podsetimo, svake srede u oktobru, od 12 do 15 sati, kroz postavke Narodnog muzeja Niš zainteresovane posetioce  dočekuju i u obilazak vode kustosi Narodnog muzeja. Ukoliko želite da o nekim predmetima ili lokalitetima saznate informaciju više, a propustili ste prethodne obilaske sredom, prava prilika za to vam se pruža još sutra,  25. oktobra.

Ukoliko želite da posetite Ćele kulu, Logor 12. februar, Arheološku salu ili lokalitet Medijana imaćete stručne vodiče kroz sve postavke, i to: istoričare, arheologe, numizmatičare.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije