Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

19. 12. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

U sredu komemoracija povodom smrti Vidosava Petrovića

Niš je ostao bez još jednog značajnog kulturnog radnika i književnika. Danas je, u 82.godini, preminuo Vidosav Vice Petrović.

Vidosav Petrović je rođen je 1936. godine u Nišu. Osnovnu školu i gimnaziju, završio je u rodnom gradu, a Filozofski fakultet na grupi za jugoslovensku i svetsku književnost u Beogradu, 1960.

Po povratku iz vojske, počinje da radi kao lektor-korektor u "Narodnim novinama" i kao honorarni dopisnik beogradskih "Večernjih novosti". U časopisu "Gledišta" objavljuje osvrte i kritike na aktuelna književna izdanja, čime se pridružuje grupi poslenika u kulturnom životu Niša čije je jezgro formirano oko Branka Miljkovića, još u gimnazijskim danima, u Književnoj družini "Njegoš". Potom je urednik "Glasa omladine" (1963-64) i Kulturne rubrike "Narodnih novina" (1965), kada se angažuje i kao honorarni dopisnik agencije Tanjug.

Bio je direktor Niškog simfonijskog orkestra (1967-1971), a potom je osnovao i bio prvi direktor Izdavačke ustanove "Gradina" (1972-76). Potom je obavljao i posao upravnika Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" u Nišu (1977-1988). 

Autor je nekoliko knjiga pripovedaka kao i memoarsko-biografske knjige Pesnikov uzlet – sećanja na Branka Miljkovića. Autor je i više drama kao i  memoarskih knjiga iz kulturno-istorijske prošlosti Niša.

Petrović je autor scenarija za dokumentarno film »Princ poezije – Branko Miljković« (2006.), u režiji Mikija Stamenkovića.

Za knjigu "Pesnikov uzlet – sećanja na Branka Miljkovića" koja je svojevremeno proglašena kulturnim događajem u Nišu u 1988. godini, autoru je dodeljena Oktobarska nagrada grada Niša za književnost. 2014. Vidosav Vice Petrović je nagrađen i  najvećim priznanjem Grada Niša - nagradom "11.januar".

Komemoracija povodom smrti Vidosava Petrovića biće održana u sredu, 20.12.2017., u Velikoj sali Univerziteta u Nišu sa početkom u 12 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije