Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

23. 12. 2017. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Big Time Show "Deda je pao" u nedelju u Narodnom pozorištu

U nedelju, od 20h, u Narodnom pozorištu Nišlije mogu uživati u dva sata kvalitetnog plesa pod nazivom "Deda je pao".

Snežana i Đorđe iz plesnog kluba Swing, koji kao svoj deo ima i plesni teatar Continuum gostovali su na City radiju u petak, kako bi najavili ovogodišnji Big Time Show.  Iskoristili smo priliku da sa ovo dvoje mladih ljudi porazgovaramo o plesu uopšte, te o interesovanju građana za ovaj vid umetničkog izražavanja.

Đorđe kaže da se njihov klub plesom bavi već 30 godina, što je više od godina koje njih dvoje imaju.

„S obzirom da smo odlučili da se plesom bavimo kao nekim vidom emancipacije i oplemenjivanja duha, sve biva većeinteresovanje za bavljenje plesom“ – ističe simpatični Đorđe i dodaje da se plesom u Nišu bave svi uzrasti – „od klinaca koji imaju 5 godina pa do starijih,od 50, 60, koji dolaze rekreativno,plešu  tango, klasične plesove. Sve u svemu,  to je jedna prelepa atmosfera.“

U nedelju, 24.decembra, od 20 časova, u Narodnom pozorištu, ovaj plesni klub organizuje novodišnji Big Time Show, ove godine nazvan „Deda je pao“. Snežana objašnjava da se radi o zabavnoj plesnoj predstavi u kojoj će uživati svi uzrasti.

„Imamo više od 200 plesača i zanimljivo je to što to nisu samo plesači iz Niša, već i iz Vlasotinca, Kraljeva i Beograda, a to su zapravo sve plesači iz Continuum dance teatra, koji plešu u tim gradovima“ – kaže Snežana i dodaje da je to novina u odnosu na prethodnu godinu.

Sama predstava „Deda je pao“ ima elemente satire, dodaje Đorđe, i navodi da su dve glavne glumice Kika i Pepa, jedna šestogodišnjakinja a druga tek godinu starija.

„Odlučili smo da napravimo projekat u kome će celu predstavu nositi naši najmlađi članovi. Svi su mislili da je to dosta rizično. Manji broj nas je verovao da je to potpuno bezbedno jer su ta deca dugo kod nas i jako su pouzdani i plesači i umetnici“, nastavlja Đorđe, „napravili smo koncept od nekoliko skečeva spojenih u celinu koji nas vode kroz priču o Deda Mrazu koji je zaboravio poklone. Zapravo, pokloni su nestali, a Pepa i Kika su detektivi koji tragaju za tim poklonima“

Đorđe nam otkriva da na kraju predstave se saznaje i gde su pokloni i zašto ti pokloni nisu oni koje smo hteli, a satira zapravo ide u tom smeru da Kika i Pepa shvataju da Deda Mraz ima dogovor sa roditeljima.

„Pored toga, imamo plesne performanse, koji su sada na visokom nivou, zato što vremenom smo došli do toga da izvrsni profesionalci koreografi rade sa ljudima koji su tu duži niz godina, tako da ćemo imati preko 15 raznih plesnih disciplina koje ćemo moći da vidimo na samom šouu“ – ponosno ističe Đorđe.

Plesni teatar Continuum je nastupao više puta na takmičenjima  kao što je „Ja imam talenat“ . Zanima nas koliko je komplikovano i teško da se uvežba velika grupa igrača da igraju kao jedan. Naši gosti smatraju da se ne može govoriti o tome da je to teško, već da se radi o zaista uživanju, jer je njihov posao, kako kažu, prelep.

„To predstavlja vid mehanizma. I to se postiže kroz trening. Za sve je potrebno i dosta odricanja ali sve to nije teško kada se radi sa dobrim ljudima. Mi zapravo primenjujemo koncept kada se u ples ulazi od malih nogu, pa kada deca savladaju te plesne koncepte, kasnije sa lakoćom rade u timu i stvaraju ovakve performanse“.

Nekada ples nije bio naročito popularan među dečacima ali se ta slika promenila. Sada ih ima jednako kao i devojčica. Bave se plesom posvećeno s tim da neke devojčice radije biraju džez ples, moderan balet, trbušni ples, a dečaci pokazuju više interesovanja za hip hop, break dance, neke vidove akrobatike. Vremenom se to, naglašavaju Snežana i Đorđe, kada stasaju pretvara u univerzalnu sklonost ka svim vrstama plesa, tako da se dobijaju praktično univerzalni plesači.

Zanima nas kako stoje stvari sa tangom. Koliko se Nišlijki i Nišlija bavi „tužnom misli koja se pleše“. Naši sagovornici kažu da u njihovom plesnom klubu postoji jako dobra škola tanga.

„Pre 7, 8 godina, pristupili smo jako ozbiljno tome, zato što smo radili seminare sa master učiteljima, renomiranim iz Argentine. Tango u Nišu drže, Slavica Ognjanović i Bratislav Ranković. To su dva poznata imena u svetu plesa. Slavica je jedan od osnivača plesa u gradu a Braca je jedan od sportskih plesača koji je imao neke od najboljih rezultata ovde kod nas“ – objašnjava Đorđe i dodaje da njih dvoje ne podučavaju samo tango ples, već čitavu tango kulturu.

Kada se kod njih uđe na čas, sa vrata osetite duh Argentine, pošto se prati i tango kod, organizuju se tango večeri, nastavlja Đorđe uz reči da se ne uči samo Tango argentinski već i Tango Nuevo, Milonga, tradicional.

Na kraju ovog zanimljivog razgovora o plesu, Snežana podseća još jednom na događaj koji Nišlije mogu pogledati već u nedelju uveče.  Na Big Time Show, koji će trajati bar dva lepa i rasplesala sata. Ulaznice se, kaže, mogu nabaviti na nekoliko mesta, od Plesnog kluba Swing, preko Continuum Development Centra, kafićima Hemingway i Cafe Cafe, a pred predstavu i na biletarnici Narodnog pozorišta, po ceni od 450 dinara.

Inače kao i većina drugih novogodišnjih događaja i Big Time Show ima humanitarnu notu. Naime, za vreme predstave, u holu pozorišta će biti postavljeni štandovi u saradnji sa NURDOR-om gde će zainteresovani a koji su u mogućnosti, moći da kupe neki od suvenira i na taj način pomognu deci oboleloj od raka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije