Home  |  Kultura  |  "Omaž Cezarima" - revija nagrađivanih francuskih filmova u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

01. 03. 2018. Dom Vojske

Autor: Redakcija Izvor: City radio

"Omaž Cezarima" - revija nagrađivanih francuskih filmova u Nišu

Od 1. do 4. marta, Francuski institut u Srbiji - Niš u partnerstvu sa Kupina filmom, a u okviru Francuskih dana prikazuje ciklus sastavljen od filmova nagrađivanih na dodelama Cezara nazvan "Omaž Cezarima".


Filmovi će se emitovati u maloj sali Doma Vojske u Nišu u 20h, a ulaznice po ceni od 100 dinara možete nabaviti u Domu Vojske sat vremena pre svake projekcije.

1. mart u 20h - Sizan (FRA, 2012, 94’)
Režija: Katel Kilevere
Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel
Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu o njoj. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…2. mart u 20h - Serafina (FRA, 2008, 126’)
Režija: Marten Provo
Igraju: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren
Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdeset osmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.3. mart u 20h - Kapetan Konan (FRA, 1995, 133’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel le Bian
Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobedjuju. Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se navikne na uzbuđenja koja nosi borba.4. mart u 20h - Kamij Klodel (FRA, 1987, 170’)
Režija: Bruno Nuiten
Igraju: Izabel Adjani, Žerar Depardje

Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, biva angažovana kao učenik i brzo se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju izumrlu maštu. 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage