Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

30. 03. 2018. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, SKC

Balska čarolija Akademskog folklornog ansambla "Oro"

U petak, 30. marta, u 20 sati u sali Doma Vojske održaće se godišnji koncert Akademskog folklorog ansambla „Oro“, Studentskog kulturnog centra Niš.

Koncertom se tradicionalno obeležava Dana studenata Univerziteta u Nišu. Za razliku od prethodnih koncerata, na kojima je bilo gostujućih ansambala, ove godine celokupan program izneće talentovani folklorci AFA „Oro“. 

"Pubici će se predstaviti svi igrači, od škole folklora i dečijih grupa, preko pripremnog ansambla, pa sve do prvog izvođačkog ansambla. Sa njima će nastupiti i pevačka grupa „Niške devojke“. Na koncertu će publika imati priliku da doživi pravu balsku čaroliju. Naime, i balovi i igranke jesu deo bogate srpske kulturne baštine, te su svakako i deo srpskog folklora.

Na samom početku koncerta, folklorci će publiku vratiti u prošlost, u 19. i 20. vek, na dvorove kraljeva. Oni će nas podsetiti da su Učiteljsko, Oficirsko, Kraljevo kolo jednak deo srpskog folkora kao Moravac i Vlaško kolo, a da su da su frakovi, haljine i libada jednako deo srpske nošnje kao i anterija jeleci i opanci." - najavljuju organizatori koncerta, SKC iz Niša.

Srpsko kolo  je UNESCO  pridružio listi kulturne baštine čovečanstva. Ideju da na sceni odigraju ovaj  živi dokumentarni film o starogradskim balovima, članovi AFA „Oro“ pronašli su upravo u tome, sa željom da izađu iz standardnih okvira, a da u isto vreme podsete i na taj segment srpskog folklora. 

Karata za koncert ostalo je još malo, a one se po ceni od 200 dinara mogu nabaviti u prostorijama SKC-a, kao i na biletarnici Doma Vojske na dan koncerta od 17 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije