Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

13. 04. 2018. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Otvaranje stalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković

U petak, 13. aprila, u 13 sati otvara se nova stalna književno memorijalna postavka Narodnog muzeja Niš u Ul. Aleksandra Nenadovića 2, posvećena Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću. Autor postavke je Jovan Mladenović, penzionisani muzejski savetnik Narodnog muzeja Niš.

Ova postavka je posvećena dvojici književnih velikana koji su, svaki u svom vremenu, ostavili veliki pečat na nišku kulturu i doprineli da Niš bude upisan u istoriju pisane reči. 

Proslavljeni pripovedač Stevan Sremac je preko jedne decenije, od 1879 do 1892. bio profesor niške gimnazije, osnivač je gradske biblioteke i pozorišta i vaspitač brojnih generacija mladih Nišlija i gradske intelektualne elite. Njegov književni opus je najdirektnije vezan za stari Niš, a junaci njegovog "niškog" književnog opusa su i dan danas voljeni i prepoznatljivi kao svojevrsni kulturni brend grada. Zanimljivo je da je niški Narodni muzej još davne 1951. otkupio Sremčevu zaostavštinu i upravo će artefakti iz nje sada u okviru stalne postavke biti dostupni posetiocima. Oni će moći da vide originalne predmete, rukopise, fotografije, radnu sobu, umetničke slike i predmete koji su pripadali Stevanu Sremcu.

Tragično veliki i tragično lepi Branko Miljković je za samo 27 godina života dostigao vrhove poetskog Parnasa i upisao se u večitu knjigu pesničkih velikana, čije delo inspiriše, a život a naročito okolnosti tragične smrti u Zagrebu 1961. i danas izazivaju burne polemike.

"Njegova porodica je  pesnikovu zaostavštinu poklonila gradu 1971. odnosno Muzeju, i deo danas možemo videti u stalnoj postavci. Grad Niš otvaranjem ove postavke od nacionalnog značaja odaje dužno poštovanje velikanima pisane reči - Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, čije je delo kulturna baština grada Niša i Srbije. Zaostavština Stevana Sremca i Branka Miljkovića 2014. proglašene su za kulturno dobro od velikog značaja. U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata iz zaostavštine Sremca i Miljkovića, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti." - saopštavaju iz Narodnog muzeja Niš.

Postavku će otvoriti aktuelni ministar kulture Vladan Vukosavljević, a prisutnima će se obratiti i v.d. direktora Narodnog muzeja Nenad Spasić, niški akademik Ninoslav Stojadinović, te ispred lokalne samouprave, gradonačelnik Darko Bulatović. Pored njih o Stevanu Sremcu će besediti Prof. dr Goran Maksimović a o Miljkoviću Prof.dr Dragan Žunić, recenzenti izložbene postavke. 

Novu stalnu postavku posetioci mogu videti svakog dana osim ponedeljka. Radnim danima biće otvorena od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Izložbu će biti moguće pogledati besplatno u toku aprila meseca a počevši od maja, ulaznica će koštati za odrasle 200 dinara, za učenike, penzionere i studente 150. Biće moguće kupiti i grupnu ulaznicu za sve objekte Narodnog muzeja po ceni od 300 dinara za odrasle i 200 dinara za studente, učenike i penzionere.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije