Home  |  Kultura  |  Književna nagrada „Branko Miljković“ pripala Petru Matoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

23. 04. 2018. Niš

Izvor: NKC

Književna nagrada „Branko Miljković“ pripala Petru Matoviću

Nagrada „Branko Miljković“ za 2017. godinu pripala je Petru Matoviću za zbirku pesama „Iz srećne republike“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja meseca 2018. godine u okviru „Dana Branka Miljkovića“ u Nišu.

O nagradi je odličivao žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Marjan Čakarević i Nikola Živanović, članovi.

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine, a na konkurs je pristiglo više od sto pedeset pesničkih knjiga. Članovi žirija imali su uvid u celokupnu produkciju u 2017-oj godini posle rasprave jednoglasno su doneli odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2017. godinu bude dodeljena Petru Matoviću za zbirku pesama „Iz srećne republike“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti, poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke.

Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja meseca 2018. godine u okviru „Dana Branka Miljkovića“ u Nišu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije