Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

30. 04. 2018.

Autor: Redakcija Izvor: City radio, Odbor za ljudska prava Niš, NKC

Mlade Nišlije po prvi put put biraju Nagradu mlade publike

U nedelju, 6. maja simultano se održava u čak 36 država Evrope izbor Nagrade mlade publike (Young audience award). Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a ove godine će je po prvi put predstavljati Niš.

Nagradu mlade filmske publike ustanovila je pre sedam godina Evropska filmska akademija, sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, ljude, kulturu  društvo, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, poveća svest o važnim društvenim pitanjima, podstakne posvećenost, osećaj zajednice, razumevanja i tolerancije.

U svakom od gradova – među kojima su i Brisel, Berlin, Beč, Rim, Prag, Luksemburg, Amsterdam, Atina, Bratislava, Barselona, London – oformiće se učenički žiri koji će pogledati nominovane filmove i glasati za svoje favorite.

Događaj će se organizovati u nedelju, 6. maja od 9.30 do 18.30 časova, a namenjen je deci uzrasta od 12 do 14 godina koji će tokom celog dana u ulozi žirija imati priliku da pogleda tri nominovana filma i zajedno sa svojim vršnjacima širom Evrope donese odluku o dobitniku Nagrade mlade publike.

Nominovani filmovi za 2018. godinu su film švajcarsko-italijanske koprodukcije "Devojčica u letu" (Girl in flight) , finski "Revolucija drvenog konjića" (Hobbyhorse revolution)  i francuski „Vale“ (Wallay).

U pauzama između projekcija filmova, članovi žirija će uz stručne moderatore, profesionalce iz sveta filma, učestvovati u razgovorima i radionicama, a nakon zadnje projekcije mlada publika će glasati  za najbolji film po svom izboru.  Vrhunac dana biće večernja ceremonija tokom koje će mladi gledaoci-prezenteri uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom Pesme Evrovizije.

Rezultati glasanja će biti saopšteni organizatorima u Erfurtu, sedištu јednog od naјznačaјniјih filmskih festivala za mlade, u kojem će na kraјu dana i biti dodeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za decu. Dodela nagrada, koja će se održati u ranim večernjim satima, moći će da se prati putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Nacionalni organizator Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije je program Slobodna zona Junior u saradnji sa lokalnim partnerima – Odbor za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar.

Nacionalni pokrovitelj  događaja je Filmski centar Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije