Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

18. 05. 2018. Niš, Dom Vojske

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

U sklopu obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Nišu 18. maja 2018. godine, sa početkom u 13 časova, biće otvorena izložba „ Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ - izložba slavnim precima u čast.

 

"Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša junačka otadžbina je dala najveće moguće žrtve za svoju slobodu. Najveća žrtva je, u stvari, bio takozvani običan, mali čovek. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Ovom izložbom otkrivamo neke od tih priča sa ciljem da na dostojanstven način odamo počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili." - poručuju organizatori izložbe.

Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu  učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije, a koje su ponosni potomci – građani Srbije i Srbi u regionu i rasejanju poslali u čast svojih predaka i uvrstili u elektronski Album sećanja pokrenut 2014. godine od strane Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova RS. 

Na izložbi će, pored fotografija sa projekta "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata", biti prikazane i fotografije, autobiografski spisi, dnevnici, pisma vojnika, razglednice i druga dokumenta od istorijskog značaja u formi video filma „Vaskrs junaka iz Velikog rata“. 

Izložba u Domu vojske u Nišu  priređena je u saradnji sa Komandom Kopnene vojske Srbije i za posetioce će biti otvorena do 25.maja svakog radnog dana od 10:00-17:00  sati. Izložba će biti prikazana niškoj publici i u programu manifestacije „Noć muzeja“ 19.maja u Domu vojske Srbije od 17:00 – 01:00 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage