Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

26. 09. 2018. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Razgovor sa piscem Branislavom Jankovićem

U sredu, 26.septembra, u Maloj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati, Nišlije imaju priliku da razgovaraju sa jednim od najpopularnijih savremenih pisaca - Branislavom Jankovićem.

O tome ko je Branislav Janković ne treba mnogo govoriti. Svojim romanima očarao je mnoge ljubitelje književnosti i nametnuo se kao jedan od vodećih savremenih srpskih pisaca.

Rođen  je 1969. godine u Nišu.

Dugogodišnji novinar, sa 42 godine objavljuje svoj prvi roman. Tada je rekao sebi da je došlo vreme da sve ono što zna i nosi u sebi treba da napiše. Ta odluka bila je ispravna i mnogo toga se u njegom životu promenilo.

„Izašao sam iz medija. Nikada se više ne bih vratio u medije. Mada biti novinar u ovoj zemlji je nešto čime se treba ponositi, zato što je biti novinar jako teško. Više od 20 godina sam bio na TV, radiju, novinama i sada sa ovog aspekta razmišljam o tim godinama kao „godinama koje su pojeli skakavci“. To je prošlost, sada gledam kako ću i šta u budućnosti. A šta se promenilo? Dobio sam više vremena, jer novinarstvo oduzima mnogo vremena, posvetio sam se sebi, porodici, posvetio sam se stvarima koje volim. Da li imam više para? Ne, nemam više para. Da li je moj život postao bogatiji? Da, postao je bogatiji, jer sam zahvaljujući književnosti upoznao mnoge ljude. U književnosti si ti „Bog", ti određuješ pravila, stvaraš svetove, ti stvaraš karaktere, junake, ti ih učiš, ubijaš, rađaš. Mnogo više mašte možeš da upotrebiš, svoje ideje da ostvariš. Bavljenje književnošću je lepše", rekao nam je pisac, Branislav Janković prilikom jednog od gostovanja na City radiju.  

A možda sve te prethodne godine, zapravo nisu godine „koje su pojeli skakavci“, možda baš zahvaljujući njima, Branislav Janković piše i objavljuje roman za romanom, možda je sve te priče već tako dugo nosio u sebi, pa su one strpljivo čekale trenutak da se pojave.

Objavio je romane "O vukovima i senkama", "Suze Svetog Nikole", "Vetrovi zla", "Poslednji cirkus na svetu", zbirku priča "Bezimeni".
O razvojnom putu od novinara do pisca, o svojim romanima, o izboru likova u njima, grehovima koje nose kao teret  i opraštanju kao spasenju, govoriće  autor.
Razgovor vodi Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa NKC-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

15. 07. 2019.

Folklor se vratio u Niš