Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 11. 2018. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Nagrada "Stevan Sremac" Krsti Popovskom

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrade "Stevan Sremac" u sastavu: prof. dr Jelena Jovanović, predsednica, prof. dr Adrijana Marčetić i Enes Halilović, članovi, jednoglasno je doneo odluku da dobitnik nagrade za najbolju proznu knjigu u 2017. godini, dobije Krsta Popovski za roman „Ina“ u izdanju Lagune iz Beograda.

Žiri je ovu odluku obrazložio time što autor u romanu "Ina", kako su naglasili gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka.

„Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman Ina ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije.“

Popovski je nagradu Stevan Sremac za 2017. godinu osvojio u konkurenciji  sedamdeset i jedne prozne knjige. Nagrada, koju dodeljuje Grad Niš a sastoji se od novčanog iznosa i povelje, će Krsti Popovskom biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije