Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

21. 03. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, Društvo književnika Niša

Svetski dan poezije u Nišu

"Provetravanje pesme" ispred Narodnog pozorišta

U četvrtak, 21. marta, je Svetski dan poezije. U Nišu će biti obeležen na platou Narodnog pozorišta, u podne, kada će svi koji vole poeziju moći da čuju ili kažu omiljenu pesmu omiljenih pesnika.

Od 2018. godine ova manifestacija u Nišu nosi naziv PROVETRAVANJE PESME, po istoimenom delu iz poeme Branka Miljkovića. Organizatori manifestacije su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, Narodnim pozorištem i Nišvil džez festivalom već petu godinu zaredom.

"Ovim programom Grad Niš staje ravnopravno uz Nju Jork, Pariz, London,  i svrstava se u red onih svetskih gradova koje obeležavaju Dan poezije. Organizovanim čitanjem i govorenjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima, mostovima, stvaraoci iz našeg Društva javno zagovaraju pisanje, ali pre svega čitanje poezije. Ove godine, u skladu sa aktuelnom porukom UNESKA, stavljamo akcenat na autohtonu poeziju, odnosno stvaralaštvo niških pesnika. Ovim slavimo jedininstvenu i snažnu ulogu poezije u suprotstavljanju marginalizaciji i utapanju u globalizam. Poezija je ipak intimni izraz koji samo otvara vrata drugima da se obogati dijalog i sjedini sav ljudski napredak u povezivanju kultura." - poručuje Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik niškog društva književnika. 

U slučaju hladnog vremena i kiše program se neće odlagati, već se premešta sa platoa u donji foaje Narodnog pozorišta. Poeziju će govoriti članovi Društva sa podrškom muzičke grupe “Take A Walk” Nenada Tančića i Tome Aleksića, a tu je tradicionalno i Željko Ljubić Piti, iz muzičke grupe Goribor, kao i već čuvena Banka knjiga niške biblioteke koja daruje posetiocima samo dobre naslove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije