Home  |  Kultura  |  Srpska muzika u izvođenju američkog hora oduševila Nišlije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

17. 05. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Srpska muzika u izvođenju američkog hora oduševila Nišlije

Hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu iz Amerike, koji je u četvrtak uveče nastupio u Nišu, izvođenjem pesama na srpskom jeziku, ali i drugim poznatim melodijama oduševio je nišku publiku.

Prvo su nastupili domaćini ovog lepog muzičkog druženja - Akademski hor Studentskog centra Niš, predvođen dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem, a zatim je nastupio hor „Schola Cantorum“, koji je predvodio dirigent dr Stephen Caldwell. 
Horisti iz Amerike su izveli brojne numere u holu niškog Univerziteta, bodreni aplauzom publike koja je bila oduševljena njihovim interpretacijama tradicionalnih pesama sa našeg govornog područja i odličnim izgovorom srpskih reči.
„Mislim da je sinoćni koncert  pokazao da muzika zaista ne poznaje granice i tako lako povezuje različite kulture i narode. Prezadovoljan sam da smo ugostili takav ansambl kakav je hor Univerziteta Arkanzas „Schola Cantorum“ i izvanrednog maestra profesora Stivena Koldvela.“, navodi mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a. 

On dodaje da je publika mogla da čuje briljantna izvođenja kompozicija srpskih autora kao i dela američkih kompozitora. 
„Sama činjenica da je ovaj ansambl odlučio da interpretira srpsku muziku čini čitav događaj veoma značajnim u okviru kulturne razmene i naravno da ovaj susret znači početak saradnje sa našim američkim prijateljima!“, zaključuje on.
Hor iz Amerike je na početku zapevao kompoziciju Stevana Mokranjca „Aliluja“, a zatim izveo i „Slavite gospoda“, Mokranjčevog „Kozara“ i „Heruvimsku pesmu“, ali i makedonsku  narodnu pesmu „Sedna baba na večera“, uz pratnju perkusioniste Borisa Bunjca, profesora FU. 
Oni su, zatim, Nišlijama želeli da približe i amerčke kompozicije te su tako pored ostalih izveli i „The black oak tree“, „Elijah Rock“, „When I fall in love“...

Na samom kraju koncerta gosti iz Amerike su sa domaćinima – Akademskim horom Studentskog kulturnog centra Niš, zajednički otpevali i „Nišku banju“, koja je sve pristune podigla na noge. Dirigent hora iz Amerike je tada i poručio: „We love Niš“!
Inače, hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu postoji više od pola veka. Tokom pedeset godina rada, nastupao je na brojnim takmičenjima širom sveta, a održava oko dvadeset koncerata svake akademske godine. U Nišu su nastupili u okviru svoje internacionalne koncertne turneje po Srbiji. Oni su čitav prolećni semestar proveli proučavajući srpsku pravoslavnu ali i svetovnu i etno muziku, koju je publika čula na sinoćnjem koncertu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije