Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

14. 06. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Nišku Tvrđavu ponovo pohode vitezovi

Međunarodni viteški festival „Zaštitnici tvrđave" održaće se od 14. do 16. juna u niškoj tvrđavi u organizaciji Viteške družine "Zmajeva griva". Učesnici ovogodišnjeg festivala biće viteške družine iz mnogih zemalja: Belgije, Slovačke, Mađarske, Republike Srpske i Hrvatske, ali i Beograda, Jagodine, Stalaća, Kraljeva, Kruševca, Svilajnca, Vranjske Banje i Gračanice.

Nišlije će opet biti u prilici da posete da prva dva dana posete viteški kamp sve do 20 sati. 

"Biće nam čast da ponovo ugostimo viteške družine koje će boraveći u našem viteškom kampu pokazati posetiocima svoju vitešku opremu i oružje, veštinu borenja, ali i stare autentične predmete iz srednjeg veka i njihovu namenu. Pozivam sve sugrađane i zaljubljenike u srednji vek da posete naš festival“ –  istakao je Dušan Hadžić, domaćin festivala, predsednik udruženja "Zmajeva griva". 

Festivalske aktivnosti počeće u petak u 17 sati kada će viteške družine prodefilovati kroz grad. Vitezi u pratnji princeza krenuće iz Tvrđave i prošetaće Obrenovićevom ulicom. Nakon defilea sledi otvaranje festivala u 18:30 sati kada će otpočeti i grupne borbe u blizini viteškog kampa. Posetiocima festivala biće omogućeno druženje sa životinjama iz „Zoo kutka“, jahanje konja i gađanje lukom i strelom sva tri dana festivala. 

U subotu 15. juna od 11 sati biće prikazane borbe časti, odnosno borbe 1 na 1, gde će vitezi pokazati svoje umeće rukovanja mačevima, kopljem, vulžom i helebardom. U 12 podne će biti održana kreativna radionica za decu i prikazani stari zanati. Istog dana, u 19 sati biće prikazana grupna borba svih viteških družina. Očekuje se bitka sa preko 50 viteza na jednom mestu, ali i spektakl sa vatrom. U večernjim časovima vitezi će boraviti u srednjovekovnoj krčmi, gde će u 21 sat biti održano takmičenje u brzom ispijanju piva. U nedelju 16. juna u 11 sati biće organizovano takmičenje u srednjovekovnom streličarstvu, a od 12 počeće program za decu kada će biti proglašeni mali princ i princeza.

Međunarodni viteški festival „Zaštitnici tvrđave“ održava se pod pokroviteljstvom „Turističke organizacije Niš“ i Gradske opštine Crveni Krst, uz podršku JKP „Medijana“ i brojnih prijatelja festivala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije