Home  |  Kultura  |  Likovna kolonija „Sićevo 2019“ okupila 11 umetnika iz zemlje i inostranstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

01. 09. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, GSLU

Likovna kolonija „Sićevo 2019“ okupila 11 umetnika iz zemlje i inostranstva

Dо 11. septembra trajaće Likovna kolonija „Sićevo 2019“ tokom које ćе аkademski slikari iz Srbije i inostranstva oslikavati lepote Sićeva i Sićevačke klisure. Otvaranje će biti održano u zgradi Kolonije u Sićevu oд 19 sati i 30 minuta, a Galerija savremene likovne umetnosti Niš obezbeđuje prevoz do Sićeva u 18 sati i 30 minuta ispred Gradske kuće.

Po predlogu umetničkog Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Beograda, Niša, Vranja, Kraljeva, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Bugarske, i Crne Gore.

Učesnici Likovne Kolonije Sićevo 2019. su: Nikola Vukosavljević, Aleksandar Cvetković i Milica Rakić iz Beograda, Mihaela Ivanova iz Bugarske, Boris Eremić iz Bosne i Hercegovine, Biljana Keković iz Crne Gore, Đusepe Gonela iz Nemačke, Pavle Popović iz Kraljeva, Milena Tošić iz Vranja, Vukašin Stanković i Vladica Ristić iz Niša.

Poznata srpska slikarka Nadežda Petrović okupila je 1905. godine  u selu Sićevu svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu: Jakopiča, Grohara, Vesela,  Vučetića i Meštrovića formirajući "Prvu jugoslovensku umetničku koloniju".

Međutim, početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život, Prvog i Drugog svetskog rata, kao i niz političkih  događaja učinili su svoje. Ideja o koloniji jugoslovenskog karaktera je pala u zaborav sve do 1964. godine, kada je na inicijativu niških umetnika i radnika u kulturi grada Niša Likovna kolonija Sićevo obnovljena, i od kada se održava u  kontinuitetu.

Motiv Sićevačke klisure je kao jedna dodirna tačka najčešće služio kao početni impuls, ili inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih ostvarenja kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih likovnih opredeljenja, stilova i različitih generacija.

Umetnička dela nastala u Likovnoj Koloniji Sićevo predstavljaju jezgro Fonda galerije savremene likovne umetnosti. Do sada je u Koloniji učestvovalo 504 umetnika koji su ostavili 919 dela (od ukupno 1648) za Fundus Galerije SLU.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije