Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

19. 10. 2019. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Ovacije za ruski hor Kapela dečaka i mladića u Nišu

Čarobni glasovi „Kapele dečaka i mladića“, Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, na čelu sa umetničkim rukovodiocem, Fridrihom Vejsgejmom, osvojili su sinoć publiku u punoj sali Narodnog pozorišta. Svako izvođenje bilo je ispraćeno gromkim aplauzom, a na kraju su u „gradu koji ima posebnu dušu“ doživeli ovacije publike, kojoj su poklonili i dve srpske narodne pesme.

 

Ljubitelji i poznavaoci muzičke umetnosti, predstavnici akademske zajednice, studenti, srednjoškolci i osnovci, oni koji vole ruski jezik, kulturu i umetnost,  dočekali su i ispratili hor gromoglasnim aplauzom.

Zaista je bilo uživanje slušati te dečake i mladiće koji su svojim izvođenjem osvojili simpatije celog sveta. Izveli su više od 20 kompozicija umetničke i narodne muzike iz Rusije i sveta, uz nezaobilazne „Podmoskovne večeri“, „Uralsku rjabinušku“ i „Kaljinku“ i dodatno za srpsku publiku pripremili dve narodne pesme „Naša vera“ i „Ajde Jano“.

„Veoma smo zahvalni na ljubavi koju Srbija gaji prema Rusiji, našem narodu, muzici i pesmi.  Zahvaljujući kompaniji NIS, došli smo u Srbiju prvi put 2016. godine, sada smo ponovo tu i veoma smo srećni što je naš hor svoju drugu posetu započeo baš u Nišu, jer ovaj grad ima posebnu dušu. Publika nas je srdačno dočekala, hvala svima koji su došli da nas podrže i da sa nama razmene energiju i emocije“, izjavila je zamenik direktora Sverdlovske dečje filharmonije, Natalija Podkoritova.

Ispred kompanije NIS publici se obratio direktor Bloka Promet kompanije NIS, Aleksej Černikov, inače nekada i sam član ovog hora.
„Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime kompanije NIS, koja je omogućila ovaj koncert. Večerašnji koncert je naš poklon svima vama. Drago nam je da možete da prisustvujete nečemu što niko od nas nema priliku da čuje svakog dana“, rekao je Černikov.

Nakon koncerta u Nišu, ruski hor "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, održaće koncert na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u nedelju, 20. oktobra u 19 sati, kao i na sceni Ruskog doma u Beogradu, u sredu, 23. oktobra.

Ruski hor "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga osnovala je 1979. godine čuvena hor-majstor Larisa Balter, a ove godine poznati hor u Rusiji, i daleko izvan svojih granica, proslavio je 40 godina postojanja. Ansambl je u međuvremenu izgradio svetski renome i poznat je kao jedan od najkvalitetnijih vokalnih sastava dečaka i mladića.

U istoriji ruskog hora "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga su gostovanja i festivali u Nemačkoj, Japanu, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Čileu, Rusiji, Ukrajini. Proputovali su pola sveta, došavši čak do Čilea, i nastupali sa najpoznatijim orkestrima i dirigentima, na najprestižnijim scenama. 

U horu pevaju i dečaci i mladići, starosti od 7 do 30 godina, zahvaljujući čemu je zvuk hora neverovatno lep i jedinstven. U repertoaru „Kapele“ ima mnogo dela, pogodnih upravo za takav sastav glasova. Deca 21. veka pevaju i muziku Baha i Rahmanjinova, Sviridova i Prokofjeva, Pahmutove i Glinke, ruske narodne pesme i duhovnu muziku, dela savremenih kompozitora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage