Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

20. 10. 2019. Niš

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

Muzika koja slavi život i slobodu

Sasvim je svejedno da li ste na subotnji koncert u hali „Mika Antić“ došli kao fan ili kao radoznalac koji ne zna ništa o muzici koju stvara Manu Čao. Otuda ste morali izaći prodrmani od temena do nožnog prsta, jer to što je ovaj neverovatno energični muzičar sa El chapoulin solo bendom demonstrirao za preko dva sata neprekidne svirke, jeste istinska revolucija i sloboda i ljubav. I sve to izmešano do granice koja te tera da igraš i interaktivno budeš učesnik a ne samo pasivni posmatrač koncerta.

Vanredan, nesvakidašnji muzički događaj, proslava života, bunta, ljubavi i slobode u najlepšem mogućem obliku zadesilo je preko 1000 ljudi koji su uspeli da obezbede ulaznicu za koncert. Akustični koncert tria, predvođenog kao u struju uključenim Manu Čaoom, zvučao je  na momente kao da se na bini nalazilo nemerljivo više muzičara. Toliko je bio snažan i pun zvuk tri instrumenta, toliko ubedljivo vokalno izvođenje ovog svetskog  umetnika, da su i zanimljive obrade studijskih hitova koje svi znaju, zvučale fenomenalno, što često nije slučaj sa drugim bendovima.  Toliko je kompletno izvođenje zvučalo kompaktno i snažno da je sve vreme slalo jasnu poruku da umetnik koga imamo sreću da gledamo i slušamo zaista nije u Niš došao tek da odsvira tezgu, zaradi i ode.

Koncert je otvoren pesmom Otro Mundo, koja u stihovima zapravo krije suštinu muzike koju Manu Čao ne samo da stvara već i živi. Jer, to je ispovest autora koji sanja drugačiji svet, bez ratova, strahova i siromaštva, svet sreće, svakodnevne ljubavi i blagostanja. Usledili su dobro poznati hitovi La Vida Tombola (Život je lutrija), Clandestino, Mala Vida i posebno emotivno izvođenje pesme Libertad (Sloboda). Od prvog takta, čitava sala je zaplesala u ritmu energije koju je trio odašiljao sa bine i ta interakcija je trajala tokom dva časa neprekidne svirke u kojoj su se pesme preplitale u zanimljivu simfoniju, donoseći nam zvuke, boje i mirise dalekih meridijana. Od Španije, preko srednjeameričkih ostrva, Afrike. Toliko je to bila čestita svirka da je zaslužila i ovacije koje su trajale sve vreme koncerta, a koje su se produžile i nakon njega, te su Manua i drugare izvele ponovo na binu da još par minuta dele lepotu muzike sa Nišlijama.

Beskrajno simpatično i nimalo pretenciozno je bilo i to što se harizmatični Manu nakon svake pesme zahvaljivao publici sa „Fala Niš!“ a vidljivo je bilo i da je bio iskreno dirnut načinom na koji ga je publika koju su istini za volju pored Nišlija činili i poštovaoci Manu Čaoa iz drugih gradova iz zemlje i regiona, dočekala i pozdravila.

Kako su organizatori najavili ovaj koncert je bio praktično najava World music festivala Merak koji bi trebalo da se održi 2020. Ako se po jutru dan poznaje, od tog novonajavljenog festivala Niš može mnogo toga lepog da očekuje, premda je pred organizatorima težak zadatak. Jer koncert koji smo u subotu privilegovano ispratili jeste podigao lestvicu prilično visoko. Držimo palčeve da se podigne još više, jer Nišu zaista takve muzičke poslastice nedostaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije