Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

24. 06. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City Radio

Kuća vladike Jeronima nova zgrada Narodnog muzeja

Narodni muzej preseliće se u Jeronimovu kuću, a idejno rešenje za izgradnju nove zgrade Muzeja delo je Dejana Miletića i Milana Vukovića iz Beograda. S obzirom na stanje kuće vladike Jeronima, razgovarali smo sa direktorom Narodnog muzeja Niš Nenadom Spasićem o tome da li je to bilo najbolje rešenje i kako će sve biti organizovano.

Kako je rekao, i pored nedostataka koje ima sama Jeronimova kuća jer je stara i trošna, mesto na kome se nalazi je odlično za novu zgradu Muzeja.

„Ta kuća se nalazi u centru grada, orjentisana je prema parku, ima dovoljan broj kvadrata, a ono što je najvažnije, u vlasništvu je grada. Kada se budu održavale jubilarne postavke, moći će da budu postavljene u Oficirskom domu, koji je odmah tu. Nema boljeg opredeljenja“, naglašava Spasić i dodaje da je zgrada dovoljno velika da može da primi sve što je potrebno skladištiti, ali i ono što treba izložiti.

Ono što je bitno, ispuniće se i deo zaveštanja vladike Jeronima, koji je želeo da se ova zgrada pretvori u biblioteku. Narodni muzej poseduje knjige koje će izložiti.

„Narodni muzej ima 14 hiljada knjiga, od čega je 1000 starih i veoma retkih. Te knjige će se nalaziti u muzejskom prostoru, ali će biti dostupne samo stručnoj javnosti, jer se radi o stručnim knjigama, a ne o beletristici“, izjavio je Nenad Spasić.

On najavljuje da se, ukoliko se bude radilo kako treba, očekuje završetak projektne dokumentacije do kraja godine. Tada će moći i da se dobije građevinska dozvola za rad na novoj zgradi Narodnog muzeja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage